Index Vakbarát Hírportál

Fogyatékosság az elhízottság

2014. december 18., csütörtök 15:59

Friss döntésében az Európai Bíróság kimondta, hogy egyes esetekben az elhízottságot fogyatékosságnak, megváltozott munkaképességnek kell tekinteni. A BBC híre szerint a bíróságtól dán bíróságok kértek jogértelmezést, miután nem tudták eldönteni, hogy kövérnek minősül-e egy 160 kilós dán férfi, akit szerinte azért rúgtak ki gyermekgondozói állásából, mert túlsúlyos.

A luxemburgi bíróság úgy döntött, hogy amennyiben akadályozza a "teljes és hatékony munkavégzést", az elhízottság fogyatékosságnak minősülhet. A bírók nem általában az elhízottságot minősítették fogyatéknak, hanem azt az esetét, amikor hosszú távú akadályoztatást okoz a munkavégzésben. A döntés az összes uniós tagországra nézve kötelező erejű.

Karsten Kaltoft, a túlsúlyos dán korábban cáfolta azokat a híreket, hogy annyira kövér lenne, hogy nem tudná bekötni a gyerekek cipőfűzőjét. A BBC-nek elmondta, hogy le tud ülni a gyerekek mellé a földre, és úgy játszik velük.

"Nem tekintem magam fogyatékosnak. Nincs rendben, ha valaki el tudja látni a munkáját, de mégis kirúgják, pusztán mert kövér."

A BBC szerint most a dán bíróságoknak azt kell eldönteniük, hogy Kaltoft úr állapota fogyatékosságnak minősül-e. A kommentár szerint a döntésnek messzemenő következményei lesznek: a munkáltatónak egyebek mellett szélesebb széket és parkolóhelyet kell biztosítaniuk az érintetteknek, valamit védelmet a csúfolódás ellen.

Rovatok