Index Vakbarát Hírportál

Már megint Putyin beszéde előtt engedtek el egy orosz milliárdost

2014. december 18., csütörtök 13:01

Megszüntették egy szeptemberben pénzmosással megvádolt orosz milliárdos háziőrizetét csütörtökön, alig néhány órával Vlagyimir Putyin elnök élőben közvetített évértékelő sajtótájékoztatója előtt, írja az Interfaxra hivatkozva az MTI.

Jevtusenkov szabadlábra helyezése arra a tavalyi intézkedésre emlékeztet, amikor Putyin az évértékelő tájékoztatója után jelentette be, hogy kiengedik a börtönből Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz egykori orosz olajtársaság volt főrészvényesét.

Ahogy azt szeptember 17-én megírtuk, a kilenc milliárd dolláros vagyonával Oroszország 15. leggazdagabb emberének tartott Vlagyimir Jevtusenkov az AFK Szisztyema nevű egyik legnagyobb orosz mobilszolgáltató vállalat többségi tulajdonosa. Elengedésének hírére a Szisztyema részvényeinek árfolyama több mint 30 százalékkal erősödött a moszkvai tőzsde csütörtöki kereskedésének első óráiban.

A Szisztyema vagyonának egyik legértékesebb darabját, a Basnyefty olajtársaságot (a déli-uráli Baskír Köztársaság energetikai vállalata) az orosz állam vette át decemberben, három hónappal azután, hogy Jevtusenkov ellen pénzmosás vádjával bűnvádi eljárást indítottak a Basnyefty ügyeivel összefüggésben.

Putyin mai évi sajtótájékoztatóján (amit élőben közvetítünk) azt mondta, hogy a Banyefty megvásárlása és a Jevtusenkov elleni vádak ejtése nincsenek összefüggésben egymással. "Egyszerűen bebizonyosodott, hogy nem segített senkit pénzmosáshoz, amikor kétmilliárd dollárért megvette az 5-7 milliárd dollárra értékelt Basnyeftyet, amely viszont jogtalanul került orosz szövetségi tulajdonból regionális tulajdonba a privatizáció előtt".

Az orosz államfő szóvivője szeptemberben visszautasította, hogy bárki párhuzamot vonjon a Jevtusenkov elleni eljárás és a Hodorkovszkij-féle Jukosz-ügy között. A Putyin hatalmával szembeforduló Mihail Hodorkovszkijt 2003 novemberében, Vlagyimir Putyin első államfői mandátuma idején több millió tonna kőolaj ellopásával és 23,5 milliárd dollár értékben elkövetett pénzmosással vádolták meg, és két bűnvádi eljárásban összesen 13 és fél év szabadságvesztésre ítélték. Amnesztiában részesítése óta Hodorkovszkij külföldön él.

Rovatok