Index Vakbarát Hírportál

Még hogy mi vagyunk a feljelentők országa? Hollandiában 6400-an jelentettek fel egy politikust

2014. december 18., csütörtök 15:17

A marokkói bevándorlókkal szembeni uszító megjegyzései miatt vádat emelt csütörtökön Geert Wilders populista politikus ellen az ügyészség Hollandiában, írja az MTI.

A vádirat szerint a márciusban lezajlott holland helyhatósági választásokat megelőző kampányidőszakban a Szabadságpárt egyik hágai rendezvényén Wilders azt kérdezte követőitől:

- Több vagy kevesebb marokkóit akartok látni a saját városotokban és Hollandiában?

- Kevesebbet! - válaszolta a tömeg.

A politikus megígérte nekik, hogy erről pártja "gondoskodni fog". Akkori kijelentéseit követően mintegy 6400-an tettek feljelentést a holland pártvezér ellen.

A hatóságok diszkriminációval, gyűlöletkeltéssel és egy faji alapon megkülönböztetett csoport megsértésével vádolják az euroszkeptikus és bevándorlásellenes nézeteiről ismert Wilderst, aki a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a jelenleg legnépszerűbb holland pártot, a szélsőjobboldali Szabadságpártot (PVV) vezeti.

A holland államügyészség közölte, hogy a politikusoknak meglehetősen tág mozgásterük van nézeteik kifejtésére, hiszen ez a véleményszabadság része. Ugyanakkor ennek a szabadságnak a határait egyértelműen kijelöli a diszkrimináció tilalma.

Wilders láthatóan nem bánta meg korábbi kijelentéseit, csütörtökön ugyanis úgy nyilatkozott, hogy ő csupán az igazat mondta, "amit millió honfitársam gondol". A vádiratra reagálva pedig közölte, hogy az államügyészeknek inkább a dzsihadistákat kellene célba venniük helyette.

Wilderst, akit iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érnek és állandó rendőri védelem alatt áll, korábban már megvádolták a muszlimok diszkriminációja és idegengyűlölet miatt, az államügyészség 2007-ben azonban ejtette a vádakat.

Rovatok