Index Vakbarát Hírportál

3,1 millió forintot kaphat, ha tudja, hol van a dachaui koncentrációs tábor kapuja

2014. december 19., péntek 12:29

November elején lopták el a dachaui koncentrációs tábor kapuját, amin a hírhedt náci jelmondat, A munka szabaddá tesz (Abeit macht frei) szerepel. A tartományi bűnügyi hatóság a korábbi 3000 eurós díjat most 10 ezer euróra (3,1 millió forintra) emelte - közölte az MTI.

Az egykori tábor területén lévő emlékhely főbejáratánál álló kapu 190 centiméter magas és 95 centiméter széles, úgyhogy a feltételezések szerint jármű kellett az elszállításához. Az elkövetőknek át kellett mászniuk a főbejáraton is.

A dachaui az első állandó koncentrációs tábor volt a náci Németországban, 1933 márciusában, Hitler hatalomra jutása után néhány héttel hozták létre Münchentől 20 kilométerre egy volt lőszergyár területén. A háború végéig több mint 200 ezer embert fogtak kényszermunkára Dachauban. Elsősorban zsidókat hurcoltak a táborba, de romákat, melegeket, politikai okokból üldözötteket is ezres nagyságrendben szállítottak oda a birodalom minden sarkából. A koncentrációs táborban legkevesebb 30 ezren haltak meg.

Rovatok