Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea az USA-val közösen vizsgálná ki a Sony elleni hackertámadást

2014. december 20., szombat 13:17

Észak-Korea azt javasolja az Egyesült Államoknak, hogy közösen vizsgálják ki a Sony Pictures ellen november végén elkövetett hackertámadást, amelynek elkövetésével a phenjani rezsimet vádolja Washington, írja az MTI.

Az észak-korai külügyminisztérium szóvivője ismételten visszautasította az amerikai állítást, rágalmazásnak minősítve az FBI által Észak-Korea ellen felsorakoztatott vádakat. A szóvivő hangsúlyozta, hogy Észak-Korea tudja, hogyan bizonyítsa be azt, hogy nem felelős a hackertámadásért, ezért az Egyesült Államoknak el kell fogadnia a közös vizsgálatra tett javaslatát.

"Az Egyesült Államoknak emlékezetében kell tartania, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha elutasítja javaslatunkat a közös vizsgálatra, és ellenintézkedésekhez folyamodik, miközben Észak-Koreát hibáztatja" - idézte a szóvivőt a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Az észak-koreai kommunista rezsim által támogatott hackerek törték fel a stúdió rendszerét, és hoztak nyilvánosságra bizalmas dokumentumokat - jelentette két napja, amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió, bár a Fehér Ház szóvivői nyilatkozatukban nem nevesítették meg az országot. Kormányközeli források azt nyilatkozták a CNBC-nek, hogy találtak az észak-koreai rezsimhez köthető kapcsolatot a nyomozás során. Majd az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pénteken közölte: a támadásban használt eszközök alapján elegendő mennyiségű információja van annak megállapításához, hogy a Sony Pictures elleni hackertámadás és fenyegetőzés mögött a phenjani kormány áll.

Az erről szóló hír nyilvánosságra kerülése előtt néhány órával és a hackerektől érkezett fenyegetések hatására a Sony szerdán végleg lefújta a The Interview című filmjének december 25-re tervezett premierjét. A vígjáték - amely arról szól, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez két újságírót Kim Dzsong Un phenjani diktátor megölésére - egyelőre dobozban marad, a cég szóvivőjének tájékoztatása szerint semmilyen formában sem tervezik bemutatni. A Variety úgy tudja, soha nem is fogják végül vetíteni.

Barack Obama amerikai elnök pénteken hibának nevezte a Sony meghátrálását, és válaszlépéseket helyezett kilátásba.

A tokiói és a szöuli kormány is közölte, hogy Washington kérésére készek együttműködni a kiberbűnözés elleni nemzetközi erőfeszítésekben. Dél-Korea, amely a bankjai és médiumai ellen 2013-ban végrehajtott támadássorozatért maga is Észak-Koreát teszi felelőssé, külügyminisztériumi nyilatkozatában tűrhetetlennek nevezte a hasonló támadásokat.

A kínai vezetés, amely a phenjani rezsim egyetlen jelentős szövetségese, egyelőre nem reagált az Egyesült Államok felhívására, de a The Global Times című angol nyelvű pekingi napilap értelmetlennek és arrogánsnak nevezte a Sony filmkomédiáját, amely egy Kim Dzsong Un meggyilkolására szőtt összeesküvés fiktív történetén alapszik.

Rovatok