Index Vakbarát Hírportál

Uruguay a füvezők paradicsoma lett

2014. december 22., hétfő 20:37

Már 1200-an fogtak bele marihuána termesztésbe az alig három millió lakosú Uruguayban, amióta idén májusban törvényessé tették - közölte Julio Calzada, az országos kábítószerügyi hivatal főtitkára. Emellett az elmúlt hónapokban létrejött 500 bejegyzett kannabisz klub is. Ezek olyan fogyasztói közösségek, amelyeknek legfeljebb 45 tagja és összesen 99 tő marihuána növénye lehet, írja az MTI.

A kábítószerügyi hivatal mindemellett arra számít, hogy a többség nem termelni, hanem vásárolni fogja a kannabiszt. A tervek szerint patikában lehet majd hozzájutni, havonta fejenként 40 grammhoz kevesebb mint egy dollárért, de egyelőre még dolgoznak ennek a szabályain.

Uruguayban az állampolgárok és a külföldi nemzetiségű állandó lakosok vállalkozhatnak marihuána termesztésre és fejenként hat növény nevelésére kérhetnek engedélyt, amelyet a postahivatalokban lehet igényelni. A saját fogyasztásra termelők összesen 480 grammnyi füvet használhatnak fel évente.

A dél-amerikai ország lett az első a világon, ahol a teljes marihuána-előállítási és -értékesítési lánc törvényessé vált. A legalizálást kezdeményező José Mujica, korábbi államfő szerint a cél elsősorban a drogkereskedelemből élők elleni fellépés, de hívei szerint segíthet a kemény drogot fogyasztók számának csökkentésében is.

A gyógyszertári forgalmazáshoz szükséges marihuána-mennyiség megtermelésére pályázatot írtak ki, a beérkezett tizenegy ajánlatot még értékelik. Legfeljebb hat engedélyt adnak ki.

A kábítószerügyi hivatal főtitkára felidézte Tabaré Vázquez uruguayi elnök néhány nappal ezelőtti nyilatkozatát, amelyben azt mondta: tartják magukat a kannabiszt legalizáló törvényhez, amelyet még az előző államfő írt alá, de figyelemmel kísérik az alkalmazását és ha kell, változtatni fognak rajta.

Lelépett az uruguayi hippielnök

októberben távozott hivatalából José Pepe Mujica, az egyszerű életet élő, életstílusában és ideológiailag is fogyasztásellenes, nemzetközi balos celebstátuszt élvező uruguayi elnök.

Mujica látványos politikai döntései közül globálisan a legnagyobbat a marihuána teljes legalizációja szólt, de a nemzetközi dohányipar elleni lépései, az abortusz jogi elfogadása és környezetvédő felszólalásai is népszerűvé tették a korábbi politikai üldözöttet.

Legnagyobb gyakorlati hatása a szegénységellenes politikájának lehetett, a kiterjesztett szociálpolitikával jelentősen csökkent a súlyosan nélkülözők aránya az elnöksége alatt. A kétszobás kis lakásából hivatalba járó elnök leginkább egy olyan Hrabalra emlékeztetett, aki nyugdíjas éveiben politikai karrierbe fogott volna; a galambetető cseh íróval szemben a világ legszegényebb államfőjének a háromlábú kutyája a szenvedélye.

Rovatok