Index Vakbarát Hírportál

Putyinék készülnek az IS fenyegetéseire

2014. december 23., kedd 23:43

Az orosz államfő felszólította kedden az Oroszország szövetségeseiből álló Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagállamait, hogy készüljenek fel az Iszlám Állam jelentette fenyegetésekre. Vlagyimir Putyin erről a Független Államok Közösségének hat tagállama: Oroszország, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán alkotta biztonsági szervezet államfőinek moszkvai tanácskozásán beszélt.

Az MTI cikke szerint Putyin az ODKB Tanácsa előtt arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének „megfelelő és megelőző intézkedésekkel” fel kell készülnie az Afganisztánból és az Iszlám Állam felől érkező fenyegetésekre, illetve felhívta a figyelmet a terrorizmussal, a kábítószer-kereskedelemmel és a szervezett bűnözéssel szembeni fellépésre.

Az ODKB államfői az ukrajnai béke mihamarabbi helyreállítására is felszólítottak moszkvai közleményükben, és különösen fontosnak tartják a minszki megállapodások végrehajtását az ukrajnai „nemzeti egyetértés elérése és a válság megszüntetése érdekében”.

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök előzőleg hétfőn Petro Porosenko ukrán államfővel tárgyalt Kijevben. Nazarbajev képtelenségnek nevezte a kelet-ukrajnai helyzetet, majd arra szólította fel Moszkvát és Kijevet, hogy találjanak kompromisszumos megoldást.

Rovatok