Index Vakbarát Hírportál

Új csatornával kötik össze a két óceánt

2014. december 23., kedd 09:02

Nicaraguában hétfőn ünnepélyes kapavágásal megkezdődött az új Panama-csatorna ásása - írja a BBC. Az Atlanti-és a Csendes-óceán között a kínai (hong kongi) Nicaragua Canal Development Investment elnevezésű konzorcium által épített átjáró az 1914-ben átadott társánál hosszabb, szélesebb és mélyebb is lesz: 278 kilométer hosszan szeli majd át a kontinenst, közben vízrendszerébe bevonja a San Juan-folyót, illetve az óriási Nicaragua-tavat is.

A projekt 40-50 milliárd dollárba fog kerülni, és az üzemeltetésére az NCDI 50 évre kapott koncessziót. 

A 2012-ben elfogadott tervvel kapcsolatban a szokásos viták folynak: a beruházást pártolók úgy érvelnek, hamarosan itt áramolhat át a világ áruszállításának 5 százaléka, és ez kiemeli az országot a szegénységből. A beruházást ellenzők viszont a borítékolható környezeti katasztrófától, a termőföldek kisajátításától féltik az országot, és kételkednek abban, hogy a projekt valóban akkora haszonnal jár, mint amekkorát a befektetők hirdetnek.

Magának a ceremóniának nem sok köze volt a vízhez: Omar Halleslevens alelnök egy szervizutat nyitott meg Managuában, ami 120 kilométerre van a csatorna tervezett nyomvonalától. A kevéssé szimbolikus helyszín jelzi, hogy a csatorna nem pusztán egy hosszú betonteknőt jelent: hamarosan megkezdődik két repülőtér, egy erőmű, illetve rengeteg egyéb kiszolgáló és szolgáltató létesítmény építése is.

Rovatok