Index Vakbarát Hírportál

Kijev és a felkelők újra tárgyalnak a tűzszünetről

2014. december 24., szerda 17:06

Négy hónap után újrakezdődtek szerdán a béketárgyalások Kijev és a Moszkva-barát felkelők között a fehérorosz fővárosban. A felek a nehézfegyverek visszavonásáról, a hadifoglyok cseréjéről és a humanitárius segítség feltételeiről alkudoznak.

A kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott, Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport szerdán délután ült össze Minszk belvárosában, a volt elnöki rezidencián - közölte a fehérorosz külügyminisztérium szóvivője, Dmitrij Mironcsik. A tárgyalások zárt ajtók mögött folynak.

A tanácskozáson az EBESZ-küldöttségét Heidi Tagliavini, a szervezet ukrajnai különmegbízottja, Ukrajnát Leonyid Kucsma volt elnök, Oroszországot Mihail Zurabov kijevi nagykövet, a felkelőket Gyenyisz Pusilin, az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság", és Vlagyiszlav Gyejnego, a "luhanszki népköztársaság" küldötte képviseli.

Tűzszünetet akarnak

Petro Porosenko ukrán, Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnöknek, valamint Angela Merkel német kancellárnak telefonon sikerült megállapodniuk hétfő este a tárgyalások folytatásáról. Az újabb tárgyalási forduló fő célja megteremteni a feltételeket a tartós tűzszünethez. Mint azt még hétfőn közölték, pénteken újabb megbeszélés lesz.

A kontaktcsoport szeptember 5-i találkozóján a harcok szüneteltetéséről szóló jegyzőkönyvet írtak alá Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői. Bár ezt a megállapodást mindkét oldal számos alkalommal megsértette, a december 9-én az ukrán vezetés által egyoldalúan életbe léptetett tűzszünet óta jelentősen csökkent a harcok intenzitása.

A Kreml a négy ország vezetőinek telefonbeszélgetését követően közölte: "elégedettséggel vették tudomásul, hogy az utóbbi napokban általában véve betartották a fegyvernyugvási egyezményt". A kommüniké szerint a négy politikus a hétfői beszélgetés során "a tűzszünet jövőbeli biztosításának, a felek közti elválasztó vonal kialakításának, a nehézfegyverzet visszavonásának és a fogolycserék beindításának kimagasló fontosságát hangsúlyozta".

Az ukrán válság több mint hét hónappal ezelőtti kirobbanása óta legalább 4700 ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban hírügynökségi összegzések szerint.

Rovatok