Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébet a 100 éves focimeccsel példálózott

2014. december 25., csütörtök 18:35

A megbékélés fontosságát hangsúlyozta csütörtökön elmondott karácsonyi üzenetében a brit uralkodó, különös hangsúllyal kiemelve az I. világháború kitörésének idei századik évfordulóját, valamint a szeptemberben megtartott skóciai függetlenségi népszavazást, írja az MTI.

Az életének 89., uralkodásának 63. esztendejében járó II. Erzsébet királynő hagyományosan karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség népeihez. Karácsonyi üzenetét - más nyilvános megszólalásaival ellentétben - kormányzati beleszólás nélkül írja. Idei beszédében megemlékezett az éppen egy évszázada létrejött spontán és rövid fegyvernyugvásról.

Az I. világháború nyugati frontjának egyes szakaszain 1914. december 25-én brit és német katonák a lövészárkok közötti senki földjén találkoztak, ajándékokat váltottak, közös fotókat készítettek, és még futballmeccset is vívtak.

Skót népszavazás: idő lesz áthidalni

A brit uralkodó szerint "a minden utasítás, parancs nélkül" létrejött száz évvel ezelőtti fegyvernyugvás megmutatta, hogy a legvalószínűtlenebb helyzetekben is él a remény.

A brit uralkodó csütörtöki beszédében a megbékélés fontosságát hangsúlyozta a szeptemberi skóciai népszavazással kapcsolatban is. Kijelentette: a skót függetlenséget ellenzők tábora által megnyert referendum eredményét sokan nagy csalódással, mások nagy megkönnyebbüléssel vették tudomásul. Időbe telik ezeknek a nézetkülönbségeknek az áthidalása - mondta.

Korábban felröppentek hírek, miszerint a 89 éves uralkodó be fogja jelenteni a lemondását a trónról, ezt azonban azonnal cáfolták, és a beszésben sem tett a királynő utalást arra, hogy le készülne mondani.

Mikor dolgozott a karácsonyi beszédet tartó brit uralkodó keze alá a Dzsungel könyve írója? Mit mondott Hitler az utolsó újévi beszédében? Kit zavartak meg rendőrök, ki mögé vágták be egy másik ország képeit, kinek adták le az egy évvel korábbi köszöntőjét, honnan koppintott Göncz Árpád? A világ vezetőinek karácsonyi és újévi beszédeiről minden, amit tudni érdemes > > >

Rovatok