Index Vakbarát Hírportál

Iszlamista szélsőségesek csaptak le Szomáliában

2014. december 25., csütörtök 18:14

Megtámadta az as-Sabab szomáliai terrorszervezet az Afrikai Unió békefenntartó missziójának (Amisom) mogadishui bázisát, a több órán át tartó akciónak halottjai is vannak, de az áldozatok számáról egyelőre ellentmondóak a hírek – írja az MTI.

Az Amisom szóvivője, Ali Aden Houmed ezredes azt közölte az AP hírügynökséggel, hogy nyolc szélsőséges hatolt be a repülőtér közelében lévő halanei bázisra, közülük hármat lelőttek, kettő felrobbantotta magát egy üzemanyagraktár közelében, hárman vélhetően elmenekültek.
A közlés szerint az iszlamisták nem közvetlenül intéztek támadást a bázis ellen, hanem csellel szivárogtak be a támaszpontra, ahol ENSZ-irodák és egyéb intézmények is találhatók, és ahol épp karácsonyi ünnepséget tartottak.

A támadás hírét a terrorszervezet is közölte, azt állítva, hogy harcosai megölték a békefenntartók 14 katonáját. Az as-Sabab rendszeresen eltúlozza hadisikereit, így nem ismert a közlés valóságtartalma, mindenesetre az Amisom szóvivője szintén elismerte, hogy lehetnek halottak a katonák között is.

A támadás idején fegyverropogás és robbanások zaja hallatszott az épületegyüttes területéről - jelentették hírügynökségek.

Az Afrikai Unió 2007-ben küldött békefenntartókat a kelet-afrikai Szomáliába, hogy segítsék a kormányt az iszlamista felkelők visszaszorításában, a szervezetnek jelenleg 22 ezer katonája tartózkodik az országban.

Az elmúlt három évben sikerült kiverni Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból a terrorszervezetet, amely azonban taktikát váltott és a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat és öngyilkos merényleteket követ el.

Rovatok