Index Vakbarát Hírportál

Ők azok, akiktől elvették a téli szünetet

2014. december 25., csütörtök 22:15

Soha nem tűnt még ilyen tehetetlennek Vlagyimir Putyin: a sokat szidott "puha" nemzetközi szankciók szépen kivéreztetik az orosz pénzügyi rendszert, az olajár visszafogása pedig elsorvasztja az exportbevételeket. Valamit azonban mégiscsak kell tennie, legalább azért, hogy alattvalóinak úgy tűnjön, hogy befolyással van az események alakulására. Ezért karácsonyi üzenetében éreztette, hogy figyelemmel kíséri a nemzeti közhangulatot meghatározó vodka árának alakulását, majd csütörtökön előhúzott még bevált populista kártyát, és

egy tollvonással eltörölte összes miniszterének karácsonyi szabadságát.

Putyin döntését csütörtökön közölte minisztereivel, és Dmitrij Medvegyev is figyelmeztette a kabinet tagjait, hogy a gazdasági válságban bizony helyt kell állniuk. A moratórium a hagyományosan az orosz téli szünetnek számító január 1. és 12. közti időszakra vonatkozik, amibe beleesik az ortodox karácsony (január 7.) is.

Az nem világos, hogy a miniszterek ez alatt az idő alatt mit fognak csinálni a töküres minisztériumokban, de az biztos, hogy Moszkvában nagy a baj. Az Orosz Központi Bank ugyanis szintén csütörtökön bejelentette: 2009 óta nem látott alacsony szintre, 400 milliárd dollár alá csökkent az ország devizatartaléka, mert folyamatosan adják el a devizát az orosz rubel stabilizálása érdekében.

Rovatok