Index Vakbarát Hírportál

Karácsony az ebolaosztályon

2014. december 26., péntek 09:02

Van pár Télapó-sapkám.

– vetette fel Paul, a technikus. Általában teával és nyalókával kedveskednek a betegeknek Bong ebolaosztályán, de idén nagyobbat szólt a karácsony – a rendhagyó libériai ünnepségről a Quartz számolt be.

Libériai egészségügyi dolgozók azt próbálják a helyi lakosokkal és a világgal megértetni, hogy az ebolaosztályok élete nemcsak sivár priccseken szenvedő nyomorultakból áll (bár azt ők sem állítják, hogy kifejezetten vidám lenne a hangulat, elég korábbi nagyképünket megnézni).

A Nemzetközi Egészségügyi Testület (IMC) ünnepségén a Mikulást két krampusz és egy hóember kísérte. A Mikulás az ötletgazda logisztikus volt, a hóember szerepe egy skót mérnöknek, a krampusz-jelmez egy nővérnek és egy pszichoszociális jólétért felelős vezetőnek jutott.

Libériában egy nagy dobja van a Mikulásnak, az emberek táncolnak, énekelnek, de soha életemben nem láttam ehhez foghatót.

– mondta egy helyi nővér. A csapat édességet, üdítőt, játékokat, ruhaanyagokat osztott. A legjobban két tizenéves lány és egy 35 hetes terhes nő örült meg – felragyogott az arcuk, amikor meglátták a meglepetést.

„Mindenki nagyon örült az ajándékoknak, különösen a lappáknak (afrikai szövet). És mindenki fotózkodni akart a Mikulással” – mondta Amaia, az egyik krampusz. Végül a betegek együtt énekeltek az ápolókkal karácsonyi dalokat.

„Akik azt hiszik a helyi közösségben, hogy csak bezárjuk ide az embereket, meg fognak lepődni, amikor a közös ünneplésről hallanak. Rá fognak jönni, hogy igenis törődünk a páciensekkel, nemcsak mint betegekkel, hanem mint emberi lényekkel” – magyarázta egy nővér, hozzátéve: filmeket is vetítenek, a héten kifejezetten karácsonyi klasszikusok voltak műsoron.

Rovatok