Index Vakbarát Hírportál

Karácsonyi kiskutyát kapott a francia elnök

2014. december 26., péntek 17:57 | aznap frissítve

Francois Hollande francia elnök elnök egy fekete labrador kutyakölyköt kapott ajándékba Kanadától, írja az MTI.

A három hónapos nőstény kiskutyát a montréali francia veteránegyesület ajándékozta az államfőnek köszönetképpen azért, amiért aktívan részt vett idén az első és második világháborús megemlékezéseken, ahol kiemelte a kanadai veteránok érdemeit is.

Az elnök a Philae nevet adta a kutyakölyöknek, ezzel is arra az üstökösön landoló űrszondára utalva, ami Franciaország és az Európai Űrügynökség többi tagjának 2014-es tudományos csúcsteljesítményére volt.

Az államfő környezetéből származó információk szerint a kis vadászkutya az Élysée-palota földszintjén kapott lakhelyet, és már felfedezte magának a kastély kertjét.

Nagy kutyaelődök nyomában 

Francois Hollande-nak egyébként csak gyermekkorában volt kutyája. Philae beköltöztetésével elődei hagyományát folytatja: Valéry Giscard d'Estaing, Francois Mitterrand, Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy is tartottak egy-egy labradort a palotában hivatali évei alatt, bár Chirac egy máltai selyemkutyával fejezte be második mandátumát. A négylábú elnöki társak közül némelyik híressé vált, például Baltique, amely 1996-os temetéséig elkísérte Mitterrand-t.

Rovatok