Index Vakbarát Hírportál

Nagyszabású fogolycsere kezdődött Donyecknél

2014. december 26., péntek 18:44 | kilenc éve frissítve

Megkezdődött a fogolycsere a Kelet-Ukrajnában szembenálló felek között a minszki tárgyalásokon két nappal korábban született egyezség alapján, Az ukrán kormány, illetve az oroszbarát szakadár erők képviselői a szerdai minszki tárgyalásokon egy korlátozott fogolycseréről állapodtak meg, aminek értelmében 150 fogságba esett ukrán katonát kicserélnek 225 szeparatistára.

A BBC szerint a foglyok többségét már valószínűleg pénteken kicserélték, kisebbik részük marad szombatra.

A csere tízfős csoportonként kezdődött a Donyecktől 45 kilométerre északra fekvő Kosztyantyinivka város közelében. A Twitteren olyan képeket lehetett látni, amin civilruhás emberek állnak egy út közepén, körülöttük fegyveresek, írja a BBC.

A fogolycsere mellett ugyanakkor két nappal az után, hogy újrakezdődtek, pénteken ismét megszakadtak a minszki béketárgyalások. Az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok képviselőiből álló kontaktcsoport négy hónapi szünet után szerdán ült össze újból Minszkben, de a fogolycserén kívül másról nem döntöttek, írja az MTI.

Ukrajna közben bejelentette, hogy biztonsági okokból felfüggeszti a Krímbe irányuló vasúti személy- és teherszállítást, akárcsak az autóbuszjáratokat. Az Ukrzaliznytsia ukrán vasúti társaság jelezte: a teherszállítást már péntektől leállítja, a személyszállító járatok viszont hétfőig fokozatosan szűnnek meg.

Az is kiderült, hogy Ukrajna 346,144 millió köbméter földgázt importált Norvégiából októberben 91,569 millió dollárért, ezer köbméterenként 264,5 dolláros átlagáron, idézi az UNIAN ukrán hírügynökség a kijevi statisztikai hivatal adatait. Ukrajna október elsejétől vásárol norvég földgázt, ami Szlovákián át jut el az országba.

Rovatok