Index Vakbarát Hírportál

Elfutottak a karácsonyi ingyenpénzzel, 10 év börtön vár rájuk

2014. december 26., péntek 16:19 | aznap frissítve

Szürreális karácsonyi csoda történt az egyszerre kommunista és vadkapitalista Hongkongban: szenteste kinyílt egy pénzszállító autó ajtaja és félmilliárd forintnyi hongkongi dollár szóródott szét a négysávos úton, ám mindenkire 10 év börtön vár lopás miatt, aki összeszedte és megtartotta az utcán talált pénzt, írja az MTI. A pénzszállító vezetői viszont észre sem vették az ajtó kinyílását és a pénz eltűnését, csak akkor, amikor 14 kilométerrel odébb elértek az úticéljukhoz.

A furgon egyébként 17,5 milliárd forintnyi készpénzt vitt, és ennek csak egy kis töredéke szállt el. Péntek reggelig azonban eddig mindössze 30 fő adta vissza az utcáról összeszedett bankjegyeket, így az elveszett pénznek eddig csak a harmada került elő.

Elrejtette az ingyenpénzt, kommandósok mentek érte

Egy férfit és egy nőt máris őrizetbe vettek: ők épp taxin utaztak karácsonykor a forgalmas Gloucester Roadon, amikor véletlenül kinyílt a G4S biztonsági szolgálat pénzszállító furgonjának hátsó ajtaja, és kirepült az útra 15 millió hongkongi dollár (ez nagyjából 503 millió forint), ötszázas címletekben (kb. 16 000 forint). A pár is felkapott egy jelentős összeget a pénzből, otthon pedig elrejtették a matrac alá, de a biztonsági kamerák felvételei alapján a rendőrség azonosította őket, rájuk rúgták az ajtót, és megtalálták az elrejtett pénzt.

A hatóságok figyelmeztették a hongkongi lakosságot: lopást követ el, aki megtartja az utcán talált pénzt, amiért akár 10 év börtönt is kaphat.

A biztonsági szolgálatot szerződtető Bank of China közleményben tudatta, hogy a G4S bocsánatot kért a történtekért, és a kár megtérítését ígérte. 

Rovatok