Index Vakbarát Hírportál

A stricik és a drog pörgetik a brit gazdaságot

2014. december 27., szombat 12:06

Nagy-Britannia, ha szoros versenyben is, de hosszú idő után most előzi meg először a francia gazdaságot, legalábbis a bevett, de meglehetősen problematikus GDP-ben mérve a dolgot. Abban, hogy az angolok világszinten így most feljöttek az ötödik helyre, benne lehetnek olyan reálgazdasági folyamatok is, hogy gyorsabban evickéltek ki az aktuális válságból, mint amire előzetesen számítani lehetett, de a számokkal való bűvészkedésnek is komoly szerepe ven mindebben. És a cilinderükből konkrétan kurvákat és kokaint húztak elő a statisztikusok.

A brit GDP-növekmény jelentős részben annak tudható be, hogy az EU-s ajánlások szerint idén szeptembertől a mutatóba beleszámítják a prostitúciót és a kábítószer-kereskedelmet is. Az európai statisztikai hivatal egységesíteni szeretné a nemzeti kimutatásokat, méghozzá úgy, hogy ezeket felpumpálják a rejtett gazdaságra vonatkozó becslésekkel is. Ez pedig mindenhol tekintélyes hányad, még ha országonként igen nagyok is az eltérések a fekete és a fehér gazdaság arányaiban. Miközben a becslések szerint világszinten úgy 25 százalék lehet az illegális bizniszek aránya, Németországban ez csak 10, Nigériában például viszont mondjuk 80 százalék lehet.

Az új módszer szerint akkor is bele kell számolni minden tranzakciót a GDP-be, ha az illegális, feltéve, hogy a felek egyetértése alapján történt. Így a gazdaságba a legtöbb illegális dolog belejátszik, kivéve a lopást, mivel ott ugye nem értenek egyet egymással a felek.

Az angolok ezért mostantól szintén hozzáadják mindazt a nemzeti jövedelemhez, amit a társadalmi alvilágok termelnek ki. A prostitúció esetében ez a becslések alapján 5700000000, a drogkereskedelemben pedig 6600000000 font.

A bűn termel annyi profitot, hogy így már megelőzzék az eddig kevéssel előttük járó franciákat. Utóbbiak egyébként nem azért maradnak le, mert annyira tisztán működik a gazdaságuk, egyszerűen az történt, hogy ők nem fogadták el az európai statisztikai ajánlásokat. Érvelésük szerint a drogkereskedelemben a függés miatt nem adott a piaci szereplők közötti, szabad döntésből fakadó üzletkötés, a prostitúciót pedig maffiahálózatok irányítják.

Ezek az üzletágak a magyar GDP-t más okból nem tudják megdobni: mi már idáig is beszámoltuk őket, méghozzá 2006 óta. A kevésbé megbízható becslések szerint a drog- és szexipar mérete nálunk együtt kissé meghaladja a GDP 1 százalékát, a kábítószer-fogyasztás lassan kezd közelebb araszolni a prostitúcióhoz, és a kettő együtt nagyjából hasonló ütemben bővül, mint a gazdaság egésze – olvasható ki a KSH évente kiadott adataiból.

Rovatok