Index Vakbarát Hírportál

Még a végén megöltünk három afgán pásztort

2014. december 27., szombat 10:42

Három polgári áldozatot követelt egy NATO-erők által végrehajtott légitámadás Afganisztánban, derült ki szombaton Kabulban. Az incidens pénteken történt a fővárostól délre fekvő Logar tartományban. A tálib állások ellen végrehajtott légitámadás során három afgán pásztor vesztette életét, ketten pedig megsebesültek, írta az MTI.

A félresikerült akcióra kevesebb mint egy héttel az előtt került sor, hogy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás után több mint 13 évvel, december 31-én véget ér a NATO harci küldetése az országban. A 2010-ben még 130 ezer fős kontingensből mindössze 13 ezer katonát hagynak Afganisztánban január 1-től, amikor kezdetét veszi az afgán fegyveres erőket főleg kiképzéssel, tanácsadással és támogatással segítő, Eltökélt Támogatás elnevezésű művelet.

Az ENSZ adatai szerint egyedül 2014-ben legkevesebb 3188 polgári áldozatot követeltek a NATO vezette nemzetközi békefenntartó erők által végrehajtott támadások Afganisztánban. Ez húsz százalékos növekedést jelent az azt megelőző esztendő hasonló mérlegéhez képest. Az Afganisztánban végrehajtott békefenntartó akciók polgári áldozatainak magas száma az elmúlt években az afgán lakosság körében fokozatosan növelte a bizalmatlanságot a NATO-erőkkel szemben.

Rovatok