Index Vakbarát Hírportál

Afganisztán: pozitív mérleget vont a kivonuló ISAF-erők parancsnoka

2014. december 28., vasárnap 13:25

Pozitív mérleget vont az Afganisztánból kivonuló, NATO-vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka vasárnap a külföldi harcoló alakulatok tevékenységéről – írja az MTI. A nemzetközi erők 13 év után az év végén hagyják el az ázsiai országot, miközben a tálibok felkelése továbbra sem veszít erejéből.

„Együtt kiemeltük az afgánokat a homályból és a reményvesztettségből, s reményt adtunk nekik a jövőre nézve” – mondta John Campbell amerikai tábornok Kabulban, az afganisztáni misszió befejezése alkalmából rendezett ünnepségen.

Önök erősebbé tették Afganisztánt és biztonságosabbá országainkat

– mondta a tábornok az összegyűlt NATO-katonáknak az ISAF kabuli főhadiszállásán.

Kibővült mandátum a folytatáshoz

A jövőre kezdődő, Eltökélt Támogatás fedőnevű misszióban húsz ország mintegy 12 ezer katonája képezi ki és látja majd el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket. Barack Obama amerikai elnök ugyanakkor nemrég engedélyezte országa erőinek, hogy hadműveleteket indítsanak a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyveresei ellen, kiszélesítve azoknak az amerikai erőknek a küldetését, amelyek Afganisztánban maradnak az év vége után is.

Az Egyesült Államok és a NATO december 8-án vetett ünnepélyesen véget az afganisztáni harci küldetésnek, amely a 2001. szeptember 11-i, egyesült államokbeli terrortámadások után, a tálib szélsőségesek vezette kormány elmozdításának céljával indult. A misszió csúcspontján mintegy 140 ezer külföldi katona állomásozott az országban, s 2001 óta az ISAF vesztesége 3485 fő volt.

Most év végén befejezzük harci küldetésünket Afganisztánban, s új fejezetett nyitunk kapcsolatainkban ezzel az országgal. Erőink figyelemreméltó erőfeszítéseinek köszönhetően elértük a kitűzött célt. Országainkat biztonságosabbakká tettük, megfosztva egy menedéküktől a nemzetközi terroristákat. Afganisztánt erősebbé tettük, létrehozva azelőtt nem létező biztonsági erőket.

– olvasható Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap kiadott közleményében .

Rovatok