Index Vakbarát Hírportál

400 ember került kórházba Teheránban a szmog miatt

2014. december 30., kedd 21:19

Közel négyszázan kerültek kórházba Teheránban az iráni várost sújtó szmog miatt, írja az MTI az IRNA iráni állami hírügynökség nyomán. A helyi beszámolók szerint 390 embert kezelnek a teheráni kórházakban és további 1434-et járóbeteg-ellátásban részesítettek.

A hatóságok a lakosság panaszai miatt bejelentették, hogy szerdán zárva lesznek az iskolák és a járműforgalmat is korlátozzák majd Teheránban, de a betegeknek és az időseknek ennek ellenére azt tanácsolták, hogy ne menjenek az utcára.

Teherán egyébként is a világ egyik legszennyezettebb városa: a 12 milliós nagyváros  területén több mint négymillió autó kipufogógázai mérgezik a levegőt, ez pedig télen sűrű szmogfelhőt eredményez. A légszennyezettséget fokozza, hogy a város 1100-1700 méteres tengerszint feletti magasságban, hegyekkel körülvett völgyben fekszik, ahol könnyedén megül a füstköd.

Az iráni egészségügyi minisztérium adatai szerint 2012-ben a légszennyezettség 4500 ember halálát okozta Teheránban, míg vidéken mintegy 80 ezren haltak meg emiatt.

Rovatok