Index Vakbarát Hírportál

Lakodalmas házat lőtt az afgán hadsereg

2015. január 1., csütörtök 09:11

Legalább húsz polgári személy halt meg és sokan megsebesültek, amikor az afgán hadsereg által kilőtt aknák csapódtak be egy lakodalomba a dél-afganisztáni Hilmend tartományban.

Mahmúd tábornok, a térségben állomásozó 215. számú hadtest parancsnokhelyettese a Reuters brit hírügynökséggel azt közölte, hogy a tüzérség három irányból lőtte Szangin körzet egyik falvát, ahol szerdán lakodalmat tartottak. Egyelőre nem tudni, hogy szándékosan lőttek-e polgári célpontra, az incidenset kivizsgálják. A TASZSZ orosz hírügynökség az afgán belügyminisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy az épületet, ahol a lakodalmat tartották, tálib lázadók rakétákkal lőtték. Juszuf Ahmadi, a tálibok egyik szóvivője Twitter-üzenetében a biztonsági erőket okolta a támadásért, amit elítélt.

A tartományi rendőrfőnök helyettese a Reutersnek 26 polgári személy, közöttük nők és gyermekek, haláláról számolt be. További negyvenegy személy megsebesült. Csak 2014-ben legalább 3188 afgán polgári személy halt meg az ENSZ adatai szerint. A polgári áldozatok magas száma arról tanúskodik, hogy koránt sincs vége a háborúnak az országban.

2014-ben az afgán erők okozták a legtöbb afganisztáni polgári személy halálát. November végéig a civil áldozatok száma 19 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakáét, és jóval magasabb volt, mint a 2011-ben jelentett 3133 fős járulékos veszteség. (mti)

Rovatok