Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai tinik mostantól nem mindenütt ihatnak

2015. január 2., péntek 08:03

Az új év új törvények egész sorát hozza az Egyesült Államokban, csak Kalifornában például konkrétan 930 új rendelkezés lépett életbe 2015-ben. A legfontosabbak/legviccesebbek közül szemezgettük.

Jó hír a munkavállalóknak, hogy az USA 21 államában és öt városában is emelkedik a minimálbér összege. A legmagasabb minimálbért Washington államban fizetik továbbra is, az eddigi 9,32 dollár helyett 9,47-et (kb 2580 forint) óránként. Connecticut, Massachusetts, Oregon, Rhode Island és Vermont államban a legalacsonyabb kifizethető munkabér 9 dollárra emelkedett. Ami a városokat illeti, Kaliforniában négy helyen, Richmondban, San Franciscóban, San Joséban és Sunnyvale-ben, Új-Mexikó államban pedig Las Cruces-ben emelkedik a minimálbér érezhetően - San Franciscóban 11,05 dollárra (kb. 2890 forintra).

KALIFORNIA

Kaliforniában átment és törvényerőre emelkedik az a tervezet, miszerint a jogosítvány mindenkit megillet, legyen az állampolgár, legálisan vagy akár illegálisan az országban tartózkodó bevándorló. Ennek csak az autóvezetői vizsga letétele a feltétel, amit a becslések szerint az államban tartózkodó 1,4 millió illegális bevándorló nagy többsége azért csak képes lesz valahogy abszolválni. Az államban jelenleg is érvényben van az a törvény ami tiltja másokról készült meztelen képek közzétételét azok engedélye nélkül. Júliustól ez annyival egészül ki, hogy a tiltás kiterjed majd minden képre, függetlenül attól, hogy azt a fotón látható személy készítette-e, azaz egy szelfiről van szó, vagy sem.

Január 1-től az államban tartott tojók mindegyikét olyan ketrecben kell tartani, amiben azok felállhatnak, megfordulhatnak és a szárnyukat kitárhatják. Betiltják a nejlonzacskók használatát a nagy szupermarketekben, ahol helyettük csak papírzacskóba lehet majd csomagolni, amiért darabonként 10 centet lesz kötelező felszámolni. Ezt a törvényt várhatóan júliusban vezetik be, de mivel a nagy hipermarketláncok közösen megtámadták, még futni kell vele egy kört.

A legszimpatikusabb törvény a munkavállalókat védi, akiknek mostantól hivatalból jár majd a munkaidőben fizetett pihenő, ha a hőmérséklet túl magasra szökne.

ILLINOIS

Illinois-ban a sörre kivetett adót mostantól minden malátából készült termékre meg kell fizetni, a tej fogalma alá pedig bevonták minden patás emlős tejét, mivel azt ezidáig csak a tehéntejre értették. Az üzletekben a cigarettát csak a pult mögül lehet árusítani, ás ugyanez érvényes ez elektromos cigarettára is. Fontos változás, hogy a 15 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél az állásinterjú előtt, vagy a konkrét állásajánlat megtételéig nem lehet a jelentkezőktől megkérdezni, hogy büntetett előéletűek-e. Az orvosi marihuána mostantól epilepsziás betegek esetben is alkalmazható, és ez kiterjed a kiskorúakra is, de ők csak szülői engedéllyel kaphatnak belőle.

 IOWA

Ha esetleg Des Moines-ban vagy Davenportban akarnánk letelepedni, nem árt tudni, hogy az államban mostantól szabálysértési eljárás indul azok ellen a felnőttek ellen, akik tudomással bírnak egy kiskorú alkoholfogyasztásáról, és nem tesznek az ellen semmit. A kiskorúak ebben az államban és ebben a tekintetben a  21. életévüket be nem töltő fiatalok, akik dettó nem jártak jól 2015-tel, mert eddig csak nem vehettek maguknak piát, a törvény mostantól az alkoholfogyasztást is megtiltja nekik. Nemcsak ők, a stricik is szomorkodhatnak: akit csajok futtatásán kapnak, 1000 dolláros bírságot fizet.

NEW YORK

Mostantól szigorúan tilos elektromos berendezéseket (TV, számítógép, DVD-lejátszó, stb.) a szemétbe kidobni. Az állam külön erre a célra begyűjtőhelyeket fog működtetni, ahová szépen el kell majd ballagni, és leadni a nagymama kazettás magnetofonját. A törvényt megsértő lakosok 100 dolláros (kb. 26 000 forintos) büntetést kapnak. Andrew Cuomo kormányzó azt is megunta, hogy egyre többen készítenek szelfiket nagymacskákkal, így mostantól nem lehet tigrissel, oroszlánnal vagy párduccal fotózkodni a barátságos örmény milliomos szomszéd kertjében.

OREGON

Amennyiben a házunkat el akarjuk adni, és abban korábban vagy mi, vagy az előző lakó metamfetamin kotyvasztással foglalkozott, ezt mostantól nem lehet már eltitkolni, hanem szépen a vevő tudomására kell hozni. Ebben az államban egy fokkal jobb dolga van a fiatakorú alkoholbetegeknek mint Illinois-ban: ha orvoshoz fordulnak alkoholproblémájukkal, mostantól nem fogja vegzálni őket a rendőrség. 

Rovatok