Index Vakbarát Hírportál

Adócsalással gyanúsítják a Szaharov-díjas kongói orvost

2015. január 4., vasárnap 10:55

Adócsalásra hivatkozva zárolta a Kongói Köztársaság adóhatósága az egyik legtöbb nemzetközi elismerést szerzett kongói kórház számláját, így téve működés- és fizetésképtelenné - adta hírül az Euronews.

A Panzi Kórház gyógyították a kongói harcokban megerőszakolt nőket és lányokat. Az intézmény alapítóját, Dr Denis Mukwege-t emiatt legutóbb Nobel-díjra is jelölték.

A kórházat működtető alapítvány vezetője az Euronewsnak azt mesélte, hogy a gyógyítás miatt elengedhetetlen, hogy hozzáférhessenek a számlájukhoz. 300 beteg várja, hogy ellássák, ők mind erőszakos szexuális bűncselekmények áldozatai, nem tudnak fizetni, arról nem is beszélve, hogy a környéken nincs másik kórház, ahol segíteni tudnának rajtuk.

A kórház vezetése egyébként visszautasítja az adócsalás vádját. Többek szerint az adóhatóság mögött a kormányzat bosszúja van. Amikor ugyanis Mukwage 2014-ben átvette az Európai Parlament által alapított Szaharov-díjat, amit az emberi jogok védelméért ítélnek oda, azt mondta, hogy Kongó most beteg, de összefogással meg lehet gyógyítani. Ezzel viszont kivívta a kormányzat ellenszenvét.

Rovatok