Index Vakbarát Hírportál

Fél napot váratták a gépen az utasokat, aztán az egyik meghalt

2015. január 5., hétfő 11:42 | aznap frissítve

A sűrű köd miatt több száz utasnak fél napot kellett  várakoznia vasárnap étlen-szomjan két repülőgépen is Abu-Dzabiban. 

 Az Egyesült Arab Emírségek fővárosának repterén a  nemzeti légitársaság, az Etihad egyik járatán az utasoknak tizenhárom órán át kellett ücsörögniük az álló gépen. A gép végül elindult, de amikor már majdnem megérkeztek Németország fölé, kényszerleszállást kellett végrehajtania Bécsben. Az egyik utas, egy 73 éves férfi ugyanis rosszul lett és meghalt a fedélzeten.

A kényszerleszállás után viszont a gép nem indulhatott tovább, mert a személyzet túllépte volna a számára előírt munkaidőkorlátot. Így aztán az utasok kénytelenek voltak szállodában tölteni az éjszakát. A gép végül több mint harmincórás késéssel érkezett meg Düsseldorfba, holott az út Abu-Dzabiból normál körülmények között 7 órába telik. 

Egy másik, San Franciscóba induló járaton szabályos közelharc tört ki a kényszerű várakozás miatt. Az utasoknak a felszállás előtt 12 órát kellett várakozniuk a gépen ülve. Az utazás így 28 órás lett.

„Folyamatosan azt hajtogatták nekünk, hogy perceken belül indulunk, húsz perc múlva, fél óra múlva, és ez így tartott 12 órán át” – mondta az egyik utas.  Az utasok nem hagyták szó nélkül, hogy órákon át nem törődtek velük és nem kaptak megfelelő információt. Egy másik utas mondta: „Mindenki hadakozott mindenkivel. Az utasok egymással, a légikísérők az utasokkal, az utasok meg velük.”  

A gép indulását itt is hátráltatta, hogy a várakozás közben lejárt a személyzet munkaideje, és le kellett váltani őket. 

Rovatok