Index Vakbarát Hírportál

Halálos méreginjekcióval végeznek a belga gyilkossal

2015. január 5., hétfő 11:18

A héten, vasárnap halálos méreginjekciót kap a gyilkosságért és nemi erőszakért börtönben ülő Frank van den Bleeken, aki három év kérvényezés után tavaly szeptemberben nyerte el a jogot, hogy eutanáziával vessen véget életének, írja a Telegraph.

A belga férfi 1989. január 1-jén erőszakolt meg egy 19 éves lányt, akit aztán a saját harisnyájával fojtott meg. Mentálisan beszámíthatatlannak ítélték, hét évet töltött egy börtön pszichiátriai szárnyában. Szabadulása után egy 11, egy 17, és egy 29 éves lányt is megtámadott. Elfogták, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

A Belga Szövetségi Eutanázia Bizottság azonban korábban azzal utasította el a kérést, hogy nem próbáltak ki minden lehetőséget a mentális gyötrelmek enyhítésére. Az életfogytiglanra ítélt Bleekent vizsgáló orvosok azonban ügyvédje szerint egyhangúan megállapították, hogy a férfi elviselhetetlenül szenved. Bleeken azt mondta, képtelen uralkodni erőszakos szexuális vágyain, így szabadulásra sincs esélye.

Belgium 2002-ben tette törvényessé az aktív eutanáziát, amit az Európai Unió tagállamai közül Hollandia és Luxemburg is engedélyez. Svájcban, és több amerikai tagállamban pedig meghatározott esetekben alkalmazhatják az eutanáziát az orvosok. Belgiumban tavaly februárban azt is engedélyezték, hogy elviselhetetlen fájdalmakkal járó, gyógyíthatatlan betegségek esetén gyereknél is alkalmazhassák az eutanáziát.

Rovatok