Index Vakbarát Hírportál

Líbiai gépek bombáztak le egy görög olajtankert

2015. január 5., hétfő 16:34

Líbiai vadászbombázók megtámadtak egy görög olajtankert a líbiai Derna kikötőjében, a legénység két tagja meghalt, ketten megsebesültek, a hajó azonban nem süllyedt el, jelentették be a BBC szerint a görög hatóságok. Dernát az elmúlt két évben iszlamista fegyveresek irányítják, a líbiai hadsereg ezért már többször is támadta a kikötőt.

Egy líbiai katonai szóvivő azzal indokolta a bombázást, hogy a hajó mozgása gyanús volt nekik. Ahmed Meszmari ezredes szerint a hajót nem vizsgálhatták át, mielőtt behajózott a kikötőbe. Ráadásul szerinte egy erőműnél kellett volna kikötnie, ehelyett „katonai területre" ment. Az ezredes szerint felszólították a hajót, hogy álljon meg, de azon ehelyett csak lekapcsolták a világítást, és nem reagáltak. Mint mondta, így nem maradt más választásuk, kétszer is bombázták.

A görög hatóságok szerint a hajón 26 fős legénység volt, köztük fülöp-szigeteki, görög és román állampolgárok. A hajót egy athéni társaság, az Aegean Shipping üzemelteti. A görög nyilatkozatok szerint éppen lehorgonyzott a kikötőben, amikor lecsaptak rá.

Abban sem egyeznek a vélemények, miért volt a hajó a kikötőnél. Egyes hírek szerint az erőműbe szállított üzemanyagot, Meszmari szerint azonban iszlamista harcosokat vihetett Dernába.

Rovatok