Index Vakbarát Hírportál

Újra keresik a lezuhant indonéz gép fekete dobozát

2015. január 5., hétfő 09:13 | aznap frissítve

Javult az időjárás az indonéziai repülőgép-katasztrófa helyszínén, így hétfőn folytatni tudták a maradványok utáni kutatást a Jávai-tengerben. Egyelőre azonban nem bukkantak rá a fontos adatokat tartalmazó fekete dobozra.

A csendesedő vizeken az indonéz hadsereg búvárai is le tudtak merülni a tenger alá, a felszínen és a partvidéken pedig a korábbinál nagyobb területen indultak hajók és helikopterek a gép maradványainak keresésére. A búvárok azt a körzetet próbálják megközelíteni, ahol a hatóságok hanglokátorral megtalálták a lezuhant gép roncsait. Azt azonban nem tudni, hogy a fekete doboz is ezekben a darabokban van-e.

A keresésben részt vesznek az orosz katasztrófavédelem szakértői, akik Be-200 típusú hidroplánnal a levegőből nyújtanak segítséget. Eddig harminc, feltehetően a repülőgépből származó tárgyat azonosítottak, valamint egy holttestet.

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg a géppel, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. A gép lezuhanása óta harmincnégy holttestet találtak meg a tengerben, közülük egyeseket ülésükbe csatolva.

Az indonéz meteorológiai szolgálat vasárnap közzétett elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények okozhatták. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a hajtóművek meghibásodtak, miután a gép berepült egy viharfelhőbe.

Eddig 20 repülő és helikopter, 27 indonéz, japán, szingapúri, maláj és amerikai hajó, valamint több búvárcsoport vett részt a kutatásban.

Rovatok