Index Vakbarát Hírportál

Inkább haljak meg állva, mint hogy térdelve éljek

2015. január 7., szerda 16:42 | aznap frissítve

Két Kalasnyikovokkal felfegyverkezett férfi tüzet nyitott a Mohamed-karikatúrákat is közlő Charlie Hebdo francia lap székházában szerdán Párizsban. Legalább 12 ember meghalt, négyen súlyosan sérültek, és négy könnyű sérült is van. Az áldozatok között van két rendőr is. Netszerte a #JeSuisCharlie taggel emlékeznek az áldozatokra. A Charlie Hebdo magazint máshol dolgozó francia újságírók életben akarják tartani.

A szerdai párizsi terrortámadás után a neten a  (Én vagyok Charlie) hashtaggel terjednek a részvétnyilvánító posztok. „Tegnap, ma, holnap, mi vagyunk Charlie, mindannyian″ – írta @Penseesbyolivia:

Hier, aujourd'hui et demain, nous sommes tous Charlie... #JesuisCharliepic.twitter.com/KRgHNKPBl0

— Pensées by Olivia (@Penseesbyolivia) 2015. január 7.

„Inkább halljak meg állva, mint hogy térdelve éljek″ – idézte a Le Monde Charb-portréját (Charb az újság főkarikaturistája volt, a belinkelt cikkben a rendőri kísérettel töltött mindennapjairól mesélt):

Hero. RT @RosieGray: Charb in 2012: “I prefer to die standing than to live on my knees.” RIP. http://t.co/VPiRWColbF #JeSuisCharlie

— Mark Hemingway (@Heminator) 2015. január 7.

 „Azoknak, akik szerint az embereknek meg kell halniuk azért, amit mondanak, rajzolnak vagy énekelnak″ – posztolta a Separate State of Mind:

„Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd″ – idézte Voltaire-t @AnthonyMKreis:

"I do not agree with what you have to say, but I'll defend to the death your right to say it." -Voltaire #FreeSpeech#JeSuisCharlie

— Anthony M. Kreis (@AnthonyMKreis) 2015. január 7.

 „Embereket látok, emberséget nem″ – mondja @valdlk:

Liberté. #JeSuisCharlie pic.twitter.com/3cYUHAXvVx

— Valentin Declerck (@valdlk) 2015. január 7.

„Franciaország sír″ – posztolta @Ant1Adam:

La France pleure #CharlieHebdo #JeSuisCharlie #Liberté #Egalité #Fraternité pic.twitter.com/QqYdflpWFm

— Antoine Adam (@Ant1Adam) 2015. január 7.

„Meg fogom ölelni a gyerekeimet, és bocsánatot kérek azért, hogy ilyen világot hagyunk rájuk″ – írta @DanslapeauduneF:

Je vais de ce pas serrer mes enfants dans mes bras pour m'excuser de ce monde que nous leur laissons... #Jesuischarlie

— danslapeaudunefille (@DanslapeauduneF) 2015. január 7.

A Le Figaro egyperces csenddel emlékezett meg az áldozatokról:

Rassemblement et minute de silence dans le patio du Figaro en hommage aux victimes. #CharlieHebdo https://t.co/RzpvNstXix

— Benjamin Ferran (@benjaminferran) 2015. január 7.

Salman Rushdie, a muszlimok által istenkáromlásnak minősített Sátáni versek szerzője is megszólalt az terrortámadás után: A vallás modern fegyverekkel felszerelve valódi fenyegetést jelent szabadságjogainkra. Kiállok a Charlie Hebdo mellett, ahogy mindannyiunknak ki kell állnunk, hogy megvédjük a szatíra műfaját, ami mindig is szabadságpárti, zsarnokságellenes erő volt – írta a vallást középkori esztelenségként″ elítélő nyilatkozatában.

.#JeSuisCharlie http://t.co/hZ6n83A0P5

— Salman Rushdie (@SalmanRushdie) 2015. január 7.

Délután öt körül feléledt a Charlie Hebdo korábban leállt honlapja. A sötét képernyőre itt is a JE SUIS CHARLIE szöveget írták, és kitettek egy linket egy pdf-fájlra, amelyben ugyanez olvasható különböző nyelveken.

A Radio France, a France Télévisions és a Le Monde este közleményt adott ki arról, hogy munkaerőt és más segítséget ajánl a Charlie Hebdónak, hogy a magazin "tovább élhessen". Arra biztatják a teljes francia médiát, hogy kövessék a példájukat.

Rovatok