Index Vakbarát Hírportál

Öt percig tartott a mészárlás a Charlie Hebdónál

2015. január 7., szerda 15:09

Megszólalt a karikaturista, aki beengedte a Charlie Hebdóba a fegyveres támadókat. Mivel a bejáratnál fegyverrel fenyegették, beütötte a kódot. Ő és több szemtanú is azt állítja, hogy a támadók azt mondták, az al-Kaidához tartoznak. Kiderült, hogy a fegyveresek először rossz címre mentek.

Az Humanité francia lapnak nyilatkozott az első olyan szemtanú, aki belülről élte át a Charlie Hebdónál történt támadást.

Az egyik karikaturista, Coco a lapnak azt mondta, hogy éppen a kislányát hozta el a napköziből, amikor a bejáratnál találkozott a két csuklyás és felfegyverkezett férfival, aki megfenyegette őket. 

Be akartak menni. Beütöttem a kódot.

A fegyveresek tehát így hatoltak be a szerkesztőségbe, és a nő szerint a terembe belépve azonnal tüzet nyitottak Wolinskira és Cabura, a lap két emblematikus karikaturistájára. Coco azt mondta:

A mészárlás öt percig tartott. Én egy asztal alá bújtam... Ők tökéletesen beszéltek franciául... és az al-Kaidát emlegették.

Több más szemtanú is azt állította, hogy a fegyveresek kijelentették, hogy az al-Kaida terrorszervezethez tartoznak.

Le Figaro a rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy a támadók ráadásul először rossz címre mentek. A lapnak Emmanuel Quemener rendőr azt mondta, hogy a két fegyveres először a Nicolas Appert utca 6-ba hatolt be, ahol közölték velük, hogy a Charlie Hebdo szerkesztősége a 10-es szám alatt van. Ezután mentek a Charlie Hebdóhoz, ahol éppen szerkesztőségi értekezletet tartottak.

A Le Figaro kórházi forrása szerint a két fegyveres először a földszinten ölt meg egy embert, majd ezután felmentek az első emeletre, ahol a szerkesztőségi ülést tartották. "Itt egymás hegyén hátán találták a holttesteket".

Legalább 12 ember, köztük két rendőr meghalt, miután a két férfi délelőtt behatolt a Charlie Hebdo szerkesztőségébe. Öten súlyosan megsérültek, de több mint húsz könnyű sérült is van. A második világháború vége óta nem történt ilyen súlyos támadás Franciaországban.

A lap több emblematikus karikaturistája is az áldozatok között van. Az újság kiadójának igazgatója, Stéphane Charbonnier, művésznevén Charb meghalt a támadásban - írta a Le Monde. Charb készített Mohamed próféta életéről  képregényt 2013-ban. 

A kivégzett karikaturisták a brit Daily Mail Twitter-oldalán:

Four of France's most revered cartoonists among those killed in #CharlieHebdo massacre http://t.co/g16D4XMWhk pic.twitter.com/cf7fHuDXfB

— Daily Mail Online (@MailOnline) 2015. január 7.

A rendőrség megerősítette, hogy a Tignous néven alkotó Bernard Verlhac, a Wolinski néven rajzoló Georges Wolinski és a Cabu néven ismert Jean Cabut képregényrajzoló is meghalt a támadásban, akárcsak az a rendőr, aki a korábbi, a Charlie Hebdót ért támadások óta védte a lapot kiadó igazgatót. 

Az ötödik áldozat Bernard Maris közgazdász, a lap publicistája, aki délelőtt szintén a Charlie Hebdo szerkesztőségében volt.

Párizsban a legmagasabb készültségi szintet rendelték el a terrortámadás után. Folyamatosan frissülő cikkünk itt>>>

Összes cikkünk a témában itt>>>

Rovatok