Index Vakbarát Hírportál

Ukránok hekkelték meg Merkel honlapját

2015. január 7., szerda 16:32

Ukrán hekkerek támadták meg és tették elérhetetlenné szerdán Angela Merkel német kancellár hivatalos oldalát és a kormány több portálját. A bundeskanzlerin.de kormányfői portál, a bundesregierung.de kormányzati oldal és a külügyminisztérium honlapja, az auswaertiges-amt.de szerda délelőtt óta nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető az úgynevezett túlterheléses  (DDoS) támadás miatt, amelyet a CyberBerkut nevű oroszbarát ukrán csoport vállalt magára, írja az MTI.

Steffen Seibert kormányszóvivő elmondta, hogy az  ügyben megtették a szükséges ellenlépéseket és bevonták a szövetségi informatikai biztonsági hivatalt (BSI) - tette hozzá.

A CyberBerkut a honlapján azt közölte, hogy a bundeskanzlerin.de oldalt és a törvényhozás alsóháza, a Bundestag portálját (bundestag.de) tette elérhetetlenné. Az oroszbarát szakadárokat támogató csoport Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán kezdődő berlini látogatásával indokolta a támadást, és felszólította a német kormányt, hogy ne támogassa a bűnöző kijevi rezsimet, amely véres polgárháborúba sodorta Ukrajnát.

A CyberBerkut név az ukrán belügyminisztérium megszüntetett rohamrendőri alakulatának nevére (Berkut) utal. Ennek az alakulatnak a tagjait vádolták azzal, hogy tüntetőkre lőttek Kijevben és többet megöltek, még mielőtt Viktor Janukovics elnököt elmozdították a hatalomból tavaly februárban.

A hackercsoport már több támadást is magára vállalt korábban, egyebek között a NATO számos honlapja, a lengyel államfő és a varsói tőzsde portálja elleni tavalyi támadásokat.

Rovatok