Index Vakbarát Hírportál

Szegény szíreknek már csak ilyen ünnep jutott

2015. január 8., csütörtök 14:06

Az egész országot maga alá temető hóviharra volt szükség ahhoz, hogy szerdán Szíriában egyetlen ember se essen áldozatul valamelyik frakció fegyvereinek -  idézi az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns szervezetet. Ilyen erőszakmentes napra utoljára három évvel ezelőtt volt példa. Decemberben átlagosan naponta 150 ember vesztette életét.

Szíria 22 milliónyi lakójának egyharmada vált földönfutóvá, közülük 3,3 millióan a környező országok menekülttáboraiban próbálják kibekkelni a két, csaknem egyformán borzalmas frakció, a siíta Aszad-rezsim, illetve a radikális szunnita Iszlám Állam leszámolását, és a százszámra burjánzó fegyveres bandák visszaszorítását. 

Az utóbbi napok szél- és hóviharai a menekültek életét is megkeserítették, de legalább szüneteltek a légicsapások és a rajtaütések is. Az ENSZ menekültügyi szakemberei azonban felhívják a figyelmet, hogy a Közel-Kelet nagy lapályain megszokotthoz képest hideg tél ezernyi rosszul öltözött és elultáplált menekültet vihet el. 

Rovatok