Index Vakbarát Hírportál

Kisautóban menekülnek a terroristák

2015. január 8., csütörtök 09:47

Cikkünk folyamatosan frissül

Sikerült nyomára bukkanni a két terroristának, akik 12 embert mészároltak le a párizsi Charlie Hebdo szerkesztőségénél – írta a Le Parisien. A lap szerint a rendőrség a két terrorista közelgő elfogására készül a Párizstól északkeletre fekvő Villers-Cotterêts közelében. A lap nem jelezte, hogy honnan vannak az értesülései. A Figaro szerint egy benzinkutas ismerte fel az üldözött terroristákat, ő értesítette a rendőrséget.

Kattintson az ikonokra vagy nyissa meg a térképet, hogy lássa, mi történt az egyes helyszíneken! A terroristák most Párizstól északkeletre lehetnek, Villers-Cotterêts közelében.

A merénylők állítólag egy Renault Clión menekülnek, az autó hátuljában fegyverek vannak. A kocsi Párizs felé halad az N2-es úton, amelyet kicsit távolabb a rendőrség lezárt a forgalom elől. Egyelőre azonban nem biztos, hogy az igazi merénylők sarkában járnak a rendőrök.

Őrizetben rokonok és ismerősök

Az éjjel több embert is őrizetbe vettek az éjjel, akik bár nem gyanúsítottak, mégis kapcsolatban lehettek a két terroristával – jelentette be csütörtök reggel Manuel Valls miniszterelnök a francia RTL rádiónak. A BBC-nek a belügyminisztérium pontosabb adatokkal is szolgált: hét embert, a Kuachi fivérek családtagjait és barátait vették őrizetbe, köztük nőket is. A miniszterelnök azt is elárulta, jelenleg azt tartják a legfontosabbnak, hogy megelőzzenek egy esetleges újabb terrortámadást, ezért is publikálták a feltételezett elkövetők fényképét.

Több francia forrás szerint a 34 éves Said és a 32 éves Chérif Kouachi a két fivér francia állampolgár, és Párizs 10. kerületében születtek. Párizsban éltek, és a fiatalabbat állítólag már elítélték korábban terrorista cselekmény ügyében. Bővebben a testvérekről itt>>>

Muszlim rendőrt öltek a terroristák

A Charlie Hebdo tíz munkatársa mellett két rendőrrel végeztek a merénylők, köztük egy muzulmán férfival. Ahmed Mourabet marokkói születésű volt.

Válságtanácskozás az Élysée-palotában

A francia elnök újabb válságtanácskozást hívott össze csütörtök délelőttre. A beszámolók szerint a kormány tagjai és a biztonsági szolgálatok vezetői a reggeli órákban már megérkeztek Francois Hollande-hoz az Élysée-palotába.

Az államfő a csütörtöki napot gyásznappá nyilvánította. Hollande tévébeszédében bejelentette, hogy „délben egy percre leáll minden közszolgáltatás, a zászlókat három napon keresztül félárbocra eresztjük".

Gyászcsend a francia AFP hírügynökség épülete előtt Párizsban:

Újabb halálos támadás Párizsban

Mindössze tíz percet töltött a válságtanácskozáson a belügyminiszter, miután egy újabb lövöldözésről adtak hírt Párizs déli részéből. Barnard Cazeneuve a helyszínére érkezett – írta az AP.

A lövöldözésben egy rendőrnő és egy utcaseprő súlyosan megsérült. A rendőrnő később a kórházban életét vesztette. A hatóságok szerint közvetlen közük talán nincsen a történteknek a szerdai merénylethez, de a belügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint „valamilyen módon mégis kapcsolódhatnak hozzá” – írta a BBC.

Robbanás két mecsetnél

Párizsban van?

Városszerte rendőrökbe botlik a gyászoló francia fővárosban? Írjon nekünk

erre az e-mail címre. Adatait bizalmasan kezeljük.

Egyébként is sokasodnak az újabb merényletek a tegnapi tragédia után: csütörtök reggel Villefranche-sur-Saone-ban robbanás volt egy mecsetnél – írta a Le Figaro. A Lyontól északra fekvő városban egy mecset mellett, egy kebabos étteremnél robbantottak. Részletes beszámolót későbbre ígért a város rendőrsége.

Szerdáról csütörtökre virradóan Le Mans-ban kézigránát robbant egy mecsetnél. A helyszínen három további gránátot találtak, amelyek nem robbantak fel. Egyik támadásnál sem érkezett áldozatokról jelentés.

Rövid időre Párizs északi vasúti pályaudvarát is kiürítették egy gyanús csomag miatt, de később visszaengedték az utasokat az épületbe.

A belügyminisztérium kommandósai csütörtökön dél körül egy dél-párizsi külváros egyik hotelében is házkutatást tartottak. Minden szobát átnéztek, majd gyorsan távoztak.

A francia elnök a párizsi rendőr-főkapitányságon követi nyomon az eseményeket, és folyamatosan egyeztet a főkapitánnyal. A rendőrség és az ügyészség dél óta tárgyalnak – írta a Le Figaro.

A kormányfőre éghet a merénylet

Ha beigazolódik a feltételezés és a merénylet végrehajtásával gyanúsított testvérpárnak valóban köze van az al-Kaidához, az komoly kérdéseket vethet fel a rendőrség munkájával kapcsolatban, különösen azok után, hogy a hatóságok beismerték: ismerték a Kouachi fivéreket és szemmel is tartották őket. A kormányfőt külön érzékenyen érinti, hogy 2012-től 2014 áprilisáig belügyminiszter volt, így a terroristák megfigyeléséért felelős biztonsági szervek az ő irányítása alatt álltak.

Sarkozy: háború a civilizáció ellen

Hollande csütörtökön elődjével, Nicolas Sarkozyvel is tárgyalt. A volt elnök a civilizáció elleni barbár támadásnak minősítve a merényletet kijelentette: „minden civilizált embernek, függetlenül a vallásától egyesülnie kell a barbarizmussal és afanatizmussal szemben. A merénylők háborút hirdettek a civilizáció ellen és a civilizáció felelőssége, hogy megvédje magát. Ezt is fogjuk tenni” – idézte a volt államfőt a Guardian.

Jövő héten is kijön a Charlie Hebdo

Jövő héten is megjelenik a Charlie Hebdo - közölte a lap munkatársa, Petrick Pelloux. „Folytatjuk, a szerkesztőség úgy döntött, hogy jövő héten is megjelenik a lap. Mindannyian egyetértettünk ezzel" – mondta Pelloux, aki szerint hamarosan összeülnek a szerkesztőség megmaradt tagjai.

A párizsi támadásról írt cikkeinket, az eseményeket és az eddig ismert információkat itt olvashatja összegyűjtve:

Megszólalt a karikaturista, aki beengedte a fegyvereseket, akik állítólag először rossz címre mentek. Azt is elmondta, hogy öt percig tartott a mészárlás, a fegyveresek az al-Kaidát emlegették>>>

A támadás végrehajtásából az látszott, hogy profi, hidegvérű gyilkosok támadtak. Pontosan céloztak, az apróságokra is figyeltek>>>

A támadókat videóra vették, ahogy az egyik megsebesült, földön fekvő rendőrt kivégezték. A videót itt nézheti meg>>>

François Hollande francia elnök szokatlanul gyorsan érkezett a merénylet helyszínére, a támadás után egy órával már a XI. kerületi szerkesztőségnél volt. Azt mondta, hogy terrortámadás történt, ami sokkolta Franciaországot>>>

Párizsban a legmagasabb készültségi szintet rendelték el, fegyveres katonákkal lett tele a francia főváros. Most a legmagasabb, skarlátvörös szintet léptették életbe, amilyen legutóbb 2012 tavaszán volt, a Toulouse környéki vérengzés után>>>

A Radio France, a France Télévisions és a Le Monde este közleményt adott ki arról, hogy munkaerőt és más segítséget ajánl a Charlie Hebdónak, hogy a magazin „tovább élhessen". A szerdai párizsi terrortámadás után a neten a #JeSuisCharlie (Én vagyok Charlie) hashtaggel   terjednek a részvétnyilvánító posztok>>>

Elítélte a támadást többek között Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, és Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Orbán Viktor részvéttáviratot küldött Hollande-nak, és a külügy is elítélte a támadást. A török kormány is elítélte a párizsi mészárlást>>>

A szatirikus lap viccelt már a franciák legendás elnökével, és akkor sem hagyott fel az iszlamisták kritikájával, amikor felgyújtották a szerkesztőséget. Ezt kell tudni a megtámadott lapról>>>

Néhány karikatúra, amiért megharagudhattak a terroristák. Ezekért ölhették meg a francia újságírókat>>>

A Charlie Hebdo pont most Houellebecqet tette címlapjára. Michel Houllebecq Behódolás című, hamarosan megjelenő új regényében megjósolta a muszlim hatalomátvételt. A támadás után megerősítették a könyv kiadójának védelmét>>>

Nyugat-Európát hódítja az iszlám szélsőségesség, csak Franciaországban több mint ezren csatlakozhattak a dzsihádhoz, és a Szíriából, Irakból visszatérőket is kockázatnak tartják. Az iszlamisták célpontjai elsősorban a gyökereiket kereső második generációs nyugati bevándorlók lehetnek>>>

Rovatok