Index Vakbarát Hírportál

Annyi időm volt, hogy bebújjak az asztal alá

2015. január 9., péntek 00:30

A szerencsén múlt Laurent Léger, a párizsi leszámolás túlélőjének élete. Egy asztal alatt guggolva húzta ki a lövéseket, nem volt elég hely, hogy a terroristák körbejárva észrevegyék.

Laurent Léger, a Charlie Hebdo újságírója túlélte a párizsi terrortámadást. A France TV-nek adott interjúban elmondta, mit élt át a helyszínen. „Tűzijátékra emlékeztető hangot hallottunk, utána egy férfi berontott a szobába. Lőporszag volt, a férfi azt kiáltotta, „Allahu Akbar!”, kétszer, majd tüzet nyitott. Az egész nagyon gyorsan történt.”

Épp arra volt időm, hogy bebújjak egy kis asztal alá. Ott guggolva láttam a földön fekvő kollégáimat.

„Szerencsém volt, hogy olyan kicsit volt a szoba, hogy a fegyveres férfi nem tudta könnyen megkerülni az asztalt és alánézni. Hosszú csönd következett, aztán léptek zaját hallottam. Ahogy kiment a szerkesztőségből, hallottam, ahogy azt mondja egy nőnek, hogy ők nem ölnek nőket. Utána pár szót váltott egy másik férfival, ekkor tudatosult bennem, hogy ketten vannak. Képtelen, érthetetlen volt, Párizs közepén egy viccújságnál – álarcos férfit, rengeteg vért láttam, a szerkesztőség felét a földön, a borzalmat. Barbár tett volt” – fogalmazott.

A Le Monde rekonstrukciója szerint hiába mondták, hogy nőket nem ölnek meg („Téged nem ölünk meg, te a Koránt fogod olvasni″ – mondták Sigolène Vinsonnak): egy másik jelenlevő nőt, Elsa Cayat-t ezután kivégezték.

Coco megpróbálta félrevezetni a támadókat

A Le Monde összefoglalójából az is kiderül, hogy nem elég, hogy a merénylők először rossz épületbe nyitottak be, Coco, a Charlie Hebdo karikaturistája is megpróbálta félrevezetni őket. Azt már korábban megírtuk, hogy ő volt az, akit túszul ejtettek, és aki kényszerítettek, engedje be őket. Coco megpróbálta a harmadikra vezetni őket, miközben a jelöletlen szerkesztőség a másodikon volt.

A támadók végül úgy találták meg a szerkesztőséget, hogy egy épp a folyosón járó lakót is megkérdeztek. Nem vicceltek: korábban egy karbantartót is megöltek, hogy nyomatékosítsák kérdésüket:

Hol van a Charlie Hebdo?

A szerkesztőséget végül megtalálták, de nem tudtak mindenkit megölni.

A Libération volt főszerkesztője, Nicolas Demorand is megszólalt a tragédia után. Demorand volt az, aki a 2011-es támadás után befogadta a Charlie Hebdo újságíróit, és a karikaturistákat legjobb barátai között tartotta számon.

Tudja, egész nap sírtam. Sosem szoktam. Mi újságírók vagyunk, rengeteg szomorúságot, borzalmat, félelmet látunk. A legjobbakat ölték meg. Borzalmas. Tényleg borzalmas.

mondta az áldozatokról.

Két fekete csuklyás fegyveres támadt rá Kalasnyikovokkal a francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo szerkesztőségére, ö sszes cikkünk a témában itt>>>. A támadásról itt írtunk részletesen.

Rovatok