Index Vakbarát Hírportál

Minden, ami a túszejtőkről tudható

2015. január 9., péntek 21:45

A Charlie Hebdo elleni támadás után az elkövetők után kezdődött hajsza pénteken ért véget, a Dammartin-en-Goële-ben egy nyomdába menekülő Kouachi testvéreket, és ezzel szinte párhuzamosan a csütörtökön egy rendőrnőt meggyilkoló, pénteken egy párizsi kóserboltban túszokat ejtő Amédy Coulibalyt is megölték a rendőrök. Coulibaly barátnőjét ugyanakkor még mindig keresik a rendőrök, nem tudni, hol lehet.

Az eseményeket  percről percre itt olvashatja vissza , az összes cikkünket a támadásokról itt találja.

Az elmúlt napokban sok részletet kiderített a sajtó arról, ki az a három férfi, aki a kegyetlen gyilkosságokat elkövette. Többek között a Le Monde, a Guardian, a CNN, a BBC, a Telegraph és a Le Figaro cikkei alapján összeszedtük, amit tudni lehet a három túszejtőről. A Kouachi testvérek egyike börtönbe ment a terrorizmushoz fűződő kapcsolatai miatt, másikukat Jemenben képezték ki, összegez a CNN, míg Amédy Coulibaly nem régen szabadult a börtönből.

Ivott, dohányzott, terített

Azt korábban is tudni lehetett, hogy a 32 illetve 34 éves testvérpár mindkét tagja francia állampolgár, akiket már korábban ismertek a francia biztonsági szolgálatok. A testvérek Párizs 10. kerületében születtek, algériai szülőktől, akik meghaltak, amikor a gyerekek még kicsik voltak. A fiúk árvaházba kerültek, Rennes-ben nevelkedtek.

A fivérek közül a fiatalabbról, a 32 éves Chérif Kouachiról tudunk többet. Amikor Chérif felnőtt, sportoktatói képesítéssel a zsebében tért vissza Párizsba, ahol pizzafutárkodásból és halárusításból tartotta el magát, miközben arról ábrándozott, hogy rapsztár lesz. A 2000-es évek elején a csinos lányok és zene sokkal jobban érdekelte még, mint a vallás. Ivott, dohányzott, akadtak barátnői, kisebb lopás, drogárusítás volt a rovásán. Amatőr videófelvételek vannak ebből a korszakából, az egyiken egy szórakozóhelyen megfordított baseball-sapkában, farmerben, bő pólóban arról rappel, hogy sokkal jobb csajozni, mint mecsetbe menni.

Ezt a felvételt később a 2005-ben bemutatott Terrorizmus, az új fenyegetés című műsorban adta le a France 3 csatorna. 2005-re ugyanis Chérif élete gyökeresen megváltozott. 2004-ben kapcsolatba került egy iszlám radikális csoporttal. Farid Benyettou-val találkozott, egy  szalafista nézeteket valló terrorcsoport emberével, akinek különleges tehetsége volt ahhoz, hogy behülyítse az észak-afrikai származású francia muszlim fiatalokat. Az ő hatására Chérif is megváltozott: imaórákra kezdett járni, dzsihádista videókat nézegetett, és megnövesztette a szakállát. Későbbi tárgyalásán azt vallotta:  Benyettou tanította neki, hogy az öngyilkos merénylők mártírként halhatnak meg.

A park, ahol kocogtak

A Benyettou által vezetett sejt, amelyet a közeli parkról neveztek el Buttes Chaumont-nak, nagyjából egy tucat 25 év alatti fiatalt küldött Irakba harcolni. A kiképzésük amatőr volt. A csoport a parkban kocogott párszor, hogy formába lendüljün, és képek segítségével mutatták meg nekik, hogyan kell Kalasnyikovval bánni.

Chérifet 2005 januárjában letartóztatták, amikor éppen arra készült, hogy Szírián keresztül Irakba menjen maga is. Állítása szerint azért akart harcolni, mert mélyen megérintették az iraki abu grébi börtönben, amerikaik által végrehajtott kínzások. A házkutatáskor egy Damaszkuszba szóló repülőjegyet és egy olyan dokumentumot találtak nála, amely a Kalasnyikov működését írja le. Ekkor 22 éves volt. Később a bíróságon azt mondta: ahogy közeledett az utazás napja, annál jobban vissza akarta volna forgatni az időt, de félt, ha visszakozik, gyávának fog tűnni.

2008-ban született meg az ítélet: három év szabadságvesztést kapott, de ténylegesen nem kellett börtönben mennie, büntetését 18 hónapra felfüggesztették, mert addigra már hosszabb időt ült előzetes letartóztatásban. A börtönben, előzetesben töltött idő az ügyvédje, Vincent Ollivier szerint megváltoztatta. Ollivier a szerdai mészárlás után azt mondta: azon tűnődik, nem a börtön csinált-e időzített bombát Chérifből. A letartózatása előtt csak egy mitugrász volt, piti figura, olyan, mint a többi fiatal a csoportjában: kicsit elveszett, kicsit összezavarodott, de nem fanatikus. Mire szabadult, már nem érdekelte a beszélgetés, és fizikailag is megváltozott. Megerősödött.

Segített a fogyatékkal élőknek

2010-ben volt egy újabb rendőrségi ügye. Azért vitték be, mert felmerült a gyanú, hogy tagja volt annak a csoportnak, amelyik megpróbálta megszöktetni a börtönből az 1995-os párizsi bombamerénylet értelmi szerzőjét. De kevés volt a bizonyíték, a házkutatáskor csak néhány radikális videó és al-kaida beszéd került elő, meg az derült ki a számítógépéről, hogy dzsihádista honlapokat látogatott. Nem tudtak ellene vádat emelni.

A Charlie Hebdo elleni támadás előtti időszakban Párizs egy északi külvárosában, Gennevilliers-ben élt a feleségével. A szomszédság udvarias, nyugodt és magánakvaló embernek ismerte. Az egyik szomszéd, Eric Bade még azt is megjegyezte, milyen segítőkész volt az idős és a fogyatékkal élő emberekkel. A felesége burkában járt, és soha nem állt szóba egyetlen férfival sem. A helyi pék úgy jellemezte Chérifet, mint aki mindig vidám volt.

Bátyjának, Saïdnak nem volt ilyen látványos, zűrös múltja. Ő volt az, aki menekülés közben hátrahagyta a személyi igazolványát, ami a rendőröket a nyomukra vezette. Said büntetve nem volt soha. Bár ő is belekeveredett a 2010-es állítólagos szöktetési tervvel kapcsolatos ügybe, bizonyíték, így vádemelés ellene sem volt. Amerikai források csütörtökön viszont arról számoltak be, hogy francia titkosszolgálati információk szerint Saïd a jemeni al-Kaidától kapott kiképzést, amikor 2011-ben Jemenbe utazott, ahol különféle fegyverek használatát is megtanulta.

A két testvért a pénteki túszejtés alatt a nyomdában telefonon elérő BFM-TV-nek Chérif Kouachi azt mondta, hogy a jemeni al-Kaida küldte, és Anwar al-Awlaki finanszírozta a merényletet (őt 2011-ben egy amerikai drón ölte meg). Már a Charlie Hebdo elleni támadásnál és azóta is a jemeni al-Kaidára hivatkozott a két testvér.

Volt egy dühös kirohanása a mecsetben

A gennevilliers mecset vezetője, Mohamed Benali szerint a két testvér régebben együtt járt péntekenként imádkozni, nem túl szorgalmasan, de rendszeresen. Benali szerint az idősebb testvér nagyon zárkózott ember volt, de emlékezett egy dühös kirohanására a mecsetben. Ez akkor történt, amikor az imám a hívőket arra biztatta, hogy szavazzanak az elnökválasztáson. Saïd dühösen reagált, elhagyta az imatermet. „Ezeknek a holdkórosoknak a szemében, amikor a mérsékelt, vagyis a valódi iszlámot tanítjuk vagy gyakoroljuk, akkor hitetlenek vagyunk" – mondta Benali. Az utóbbi két évben már egyik testvért sem látta a mecsetben.

Saïd Reims városában élt. Szintén nős, két gyerekkel, a nagyobbik kilenc, a kisebbik négy éves. Gyanút ő sem keltett a szomszédaiban. Elkötelezett családapaként írták le a helyiek. Állítólag ő is mindig udvarias, figyelmes és barátságos volt. Viselte a hagyományos muszlim öltözék egyes elemeit, ami egyébként általános a francia bevándorlók között. A testvére, Chérif rendszeres látogató volt Reimsben, de azon kívül, hogy az utóbbi időben mindketten megnövesztették a szakállukat, nem adtak más gyanújelet. A BBC szerint vannak arra utaló jelek, hogy a Kouachi testvérek azért mutatták úgy, mintha átlagos életet élnének, hogy elaltassák a francia hatóságok éberségét, és elhitessék, hogy nem jelentenek veszélyt.

Nemrég szabadult a börtönből

Amédy Coulibaly volt az a férfi, aki csütörtök reggel meggyilkolt egy rendőrnőt és megsebesített egy utcaseprőt, pénteken pedig egy párizsi kóserboltban ejtett túszokat. Halála előtt telefonon beszélt a BFM-TV-vel, és azt állította nekik, hogy az Iszlám Államtól kapta az utasításokat. Ugyanakkor a pénzt az akciókhoz szintén a jemeni al-Kaida biztosította. Habár nem egy szervezet tagjai voltak, Coulibaly elismerte, hogy folyamatos kapcsolatban volt a Kouachi fivérekkel, és az elmúlt napokban összehangolták a lépéseiket.

Juvisy-sur-Orge-ban született, 1982. február 27-én, tízgyerekes családban az egyetlen fiúként, írja a Libération. A családja szerint boldog gyerekkora volt, iskolázottsága átlagos.

A férfit 2013 decemberében 5 év börtönre ítélték ugyanabban az ügyben, amelyben 2010-ben a Kouachi testvérek szerepe is felmerült, de vádat ellenük nem tudtak emelni. Coulibalyt azonban elítélték, amiért tagja volt annak a csoportnak, amelyik megpróbálta megszöktetni a börtönből az 1995-os párizsi bombamerénylet értelmi szerzőjét. 2010-ben kapcsolták le őt is, így valószínűleg az előzetes letartóztatásban már letöltött idő miatt szabadulhatott a börtönből két hónappal ezelőtt. Amikor letartóztatták, töltényeket is találtak nála.

Akárcsak Chérif Kouachi, ő is tagja volt annak a Buttes-Chaumont nevű csoportnak, amely fiatalokat toborzott Irakba harcolni. A Le Monde szerint mindketten a Dzsamel Begal nevű elítélt terrorista követői voltak, egyszer még meg is látogatták Begal otthonát Murat-ban Franciaország déli részén. Erről a találkozásról fényképei voltak Coulibalynak, a töltények mellett ezek is előkerültek, amikor 2010-ben letartóztatták. Begal ekkoriban házi őrizetben volt, a párizsi amerikai nagykövetség ellen tervezett merénylet miatt.

Találkozhatott Sarkozyvel

Az afrikai származású Coulibaly a Libération cikke szerint a Coca-Colának dolgozott. A Coca-Colának köszönhette, hogy 27 évesen, 2009 júliusában találkozott Nicolas Sarkozyvel. A találkozásról a Le Parisien cikket is írt.

Sarkozy mint akkori elnök olyan cégekre volt kíváncsi, amelyek elkötelezettek a fiatalok foglalkoztatása iránt. Coulibaly a lapnak nyilatkozva azt tervezte, elmondja majd az elnöknek, hogy a munkaköre szeptember 30-tól megszűnik, és abban reménykedett, hogy Sarkozy talán segíthet neki új munkához jutni. Arról is beszélt, hogy az ő köreiben Sarkozy nem túl népszerű, de semmi személyes, ez a legtöbb politikusra igaz.

Bűnlajstroma hosszú, még 18 éves sem volt, amikor már összeütközésbe került a törvénnyel. Felnőtt korában gyakorlatilag egymást érték a büntetőügyei, több felfüggesztett börtönbüntetés is van a háta mögött, többek között fegyveres rablás, hamis rendszámhasználat, orgazdaság miatt. 2007-ben 18 hónapra ítélték kábítószer-kereskedelem miatt.

Amikor a korábbi bűncselekmény miatt Coulibalyt igazságügyi pszichológus szakértők vizsgálták, azt állapították meg, hogy éretlen és pszichopatikus személyiség, önismerete szegényes, tetteit kezdetleges motivációk mozgatják, erkölcsi érzéke nagyon gyenge.

Egy nőt még keresnek

Péntek délután a rendőrség felhívást adott ki, amiben Coulibaly mellett egy 26 éves nő, Hayat Boumeddiene is képpel szerepel. Őt még továbbra is keresi a rendőrség, nem tudni, hol lehet.

Róla annyit tudni, hogy a férfi barátnője volt, már 2010-ben is együtt voltak. A férfi lakásában lakott, mialatt az a börtönbüntetését töltötte. Úgy tudni, ő várta Coulibalyt, amikor tavaly tavasszal lejárt a férfi négyéves börtönbüntetése, írta a rendőrség abban a közleményben, amiben tanúk jelentkezését kérte. Nemrég Malajziába utaztak együtt.

Ezt egyelőre máshol nem erősítették meg, de a CNN Pascal Disand-ra, az egyik rendőrségi szakszervezet szóvivőjére hivatkozva azt írta, hogy a még keresett Hayat Boumeddiene is ott lehetett a lelőtt Coulibalyval a kóserboltban, azonban a rendőrségi akció alatt, a túszok kiszabadulásakor sikerült elmenekülnie. Más forrás nem írt erről.

Rovatok