Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britannia elleni támadást tervez az al-Kaida

2015. január 9., péntek 00:40

Andrew Parker, a brit titkosszolgálat igazgatója úgy nyilatkozott, hogy az al-Kaida hasonló terrorcselekményt tervez az Egyesült Királyság területén, mint amilyen a héten történt Párizsban, írja a Telegraph. Parker szerint egyre nagyobb az esélye egy tömeges áldozattal járó merényletnek.

Parker elmondta, hogy az utóbbi hónapokban három tervet sikerült megakadályozniuk, de szerinte elkerülhetetlen, hogy az egyik sikerrel fog járni. A párizsi események óta megerősítették a brit kikötők védelmét és London központi vasútállomásánál fegyveres rendőrök járőröznek.

Az MI5 ügynökei szerda óta kitüntetett figyelemmel kísérik azokat a brit vallási fanatikusokat, akik a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt merénylethez hasonlót tervezhetnek az országban.

A titkosszolgálat szerint az al-Kaida tagjai már tervezték egy utasszállító gép felrobbantását, nyilvános helyen történő lövöldözést, és cserbenhagyásos gázolást is. Parker szerint egyre növekszik a magányos farkasoknak számító terroristák által indított, véletlenszerűnek tűnő „egyszerű, de halálos” tervek száma.

Habár mi és kollégáink mindent megteszünk, azt is tudjuk, hogy nem állíthatunk meg mindent.

- mondta Parker.

Az MI5 legnagyobb félelme az, hogy a potenciális terroristákat nem tudják online követni, ezért nemsokára a titkosszolgálat figyelmén kívül fognak működni. Parker úgy tudja, hogy jelenleg 600 olyan dzsihádista tartózkodik az országban, aki Szíriából érkezett az Egyesült Királyságba.

Az angol parlament nem szavazta meg azt a törvényt, ami az internetszolgáltatókat arra kötelezné, hogy tárolják a felhasználók adatait későbbi felhasználásra. Parker érti, hogy mindenki nagyra értékeli a magánéletét és senki sem akarja, hogy bárki abba betekintést nyerjen, de egy olyan helyzetet sem akar, amikor ez annyira abszolút, hogy a terroristák ezt kihasználhassák és minden félelem és a lebukás veszélye nélkül működhetnek.

Rovatok