Index Vakbarát Hírportál

A Boko Haram is mészárolt

2015. január 10., szombat 00:51

A Nigéria észak-keleti részén lévő Baga városára csapott le a Boko Haram dzsihádista terrorszervezet. A BBC szerint az egész várost leégették, mintegy kétezer embert gyilkolhattak halomra. A Boko Haram ellen harcoló civil csapatok képviselője szerint annyi halott volt az utcákon, hogy egy idő után már abbahagyták a számolásukat.

Mike Omeri kormányszóvivő az AP cikke szerint azt mondta, a harcok pénteken folytatódtak Baga városában, ahol a felkelők múlt hét szombaton elfoglaltak egy katonai bázist. A hadsereg gyorsan légi csapást mért a felkelőkre.

Az ott élő nagyjából 10 ezer emberből a mészárlást túlélők elmenekültek, de hajléktalanná váltak. A menekülőknek nem volt idejük eltemetni a halottakat, ezért az utcák tele vannak holttestekkel.

A Boko Haram már a vonatkozó Borno tartomány 70 százalékát tartja az ellenőrzése alatt, ami az eddigi egyik legnagyobb sikerük.  Az Amnesty International szerint az áldozatok főleg azok a gyerekek, nők, és idősek voltak, akik nem tudtak elég gyorsan elszaladni a várost járó halálbrigádok elől. 

A jelentések szerint a város gyakorlatilag megszűnt létezni, az utcákat és a környező bokrokat oszlásnak induló hullák borítják mindenfelé. 

A Nigéria, Kamerun és Csád határán jelenlévő Boko Haram önálló államot akar létrehozni, és az elmúlt években nagyjából tízezer emberrel végzett, illetve milliók váltak hajléktalanná miattuk.

Rovatok