Index Vakbarát Hírportál

Ezt hallgatták le a rosszul lerakott telefonon keresztül a kóserboltból

2015. január 10., szombat 10:19 | aznap frissítve

Két órán át hallották, mit beszél a csütörtökön egy rendőrnőt is meggyilkoló Amédy Coulibaly a kóserboltban, ahol négy embert megölt, aztán 15-öt túszul ejtett. A francia RTL szerkesztősége tudta elérni telefonon 15 óra körül a túszejtőt, aki nem válaszolt nekik, de rosszul rakta le a kagylót, így a 17 óra után kezdődő rendőri akcióig pontosan hallhatták, mi folyik a boltban. A pénteki túszejtésekről és a rendőri akciókról bővebben itt olvashat>>>

A francia RTL szerint egyértelműen látszott, hogy a férfi megingathatatlan eltökéltséggel próbálta igazolni a tetteit a túszoknak, és többek között Oszama bin Ladenre hivatkozott a szombat reggel közreadott részleteken. „Menjetek ki tüntetni azzal a szlogennel, hogy: Hagyjátok békén a muszlimokat. Ezt miért nem teszitek?" – mondta a túszoknak.

„Abba kell hagyniuk az Iszlám Állam elleni támadásokat, és hogy a semmiért zárják börtönbe testvéreinket" – mondta. Azzal érvelt, hogy ő is Franciaországban született, ha a Nyugat nem támadott volna először, akkor nem lenne most a boltban. A lépéseit bosszúnak nevezte a Szíriában, Maliban, Irakban, vagy Afganisztánban beavatkozó nyugati koalíció ellen. Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimét is támadta, szerinte Aszad rengeteg embert kínzott meg, a nyugati országok mégsem avatkoztak közbe éveken át.

Az iszlamisták ellen indított francia beavatkozásra utalva azt mondta a túszoknak, hogy ők választották meg a kormányokat, amik soha nem is titkolták, hogy háborút indítanak Maliban. „Ti finanszírozzátok ezt, amikor befizetitek az adót, és egyetértetek." „Amikor befizetem az adómat, azt az utakra, iskolákra szánom. Befizetjük az adót, de ezzel senkinek sem ártunk" – próbált válaszolni egy túsz, de Couligaly szinte meg sem hallotta, és azt mondta, ő például nem fizet adót.

A francia RTL szerint Coulibaly végig beszélt, egészen a rendőri akcióig, amiben végül megölték. A rendőrök azt is jelezték, hogy az akciókor Coulibaly lőtt először a kommandósokra. A férfi még halála, és az RTL telefonhívása előtt a BFM-TV-vel is beszélt telefonon, nekik azt mondta, az Iszlám Államtól kapta az utasításokat, ugyanakkor a pénzt az akciókhoz a jemeni al-Kaida finanszírozta, amire a Charlie Hebdo szerkesztőségében gyilkoló Kouachi testvérek hivatkoztak. Coulibaly azt mondta, végig összehangolták a lépéseiket a testvérekkel.

Összes cikkünket a Charlie Hebdo elleni támadásról és az utáni kezdődő hajszáról, túszejtésekről itt olvashatja vissza.

Rovatok