Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas tömegek vonultak Franciaországban

2015. január 10., szombat 16:37 | aznap frissítve

Párizsban vasárnap tartanak várhatóan több százezer, de akár egymillió ember részvételével menetet az elmúlt három napban meghalt áldozatok emlékére és a terrorizmus ellen tiltakozva, de a francia belügyminiszter szerint már szombaton is több mint 700 ezren vonultak utcára több városban.

Marine Le Pen és a szélsőjobboldali Nemzeti Front képviselői közben bejelentették, hogy nem vesznek részt a vasárnap Párizsban tartott demonstráción, írja a 20minutes.fr. Szerintük olyan pártok szervezik a menetet, amik azt képviselik, amit a franciák utálnak, és a tolerancia hiányát emlegették. Marine Le Pen Beaucaire-ben vesz majd részt demonstráción vasárnap. A héten nagy vita lett abból, hogy a Nemzeti Front is részt vegyen-e a demonstráción, de pénteken François Hollande elnök jelezte, hogy szerinte mindenki mehet.

Szombaton nagy tüntetések voltak többek között:

Immense foule à Toulouse #JeSuisCharlie pic.twitter.com/Rv3un1pwrr

— Victor Rodriguez (@VRdriguez) January 10, 2015

Külföldön, például Németországban is több helyen tartottak szolidaritási demonstrációkat és meneteket az áldozatok emlékére.

Afganisztánban viszont a Le Figaro szerint több százan azért gyűltek össze az ország déli részén lévő Uruzgan tartományban még a pénteki ima után egy mecsetnél, hogy a 12 embert meggyilkoló Chérif és Said Kouachira emlékezzenek, akiket hősöknek neveztek a demonstráción. Ezen Asraf Gáni elnököt is támadták, aki elítélte a szerdai gyilkosságokat.

A pénteki túszejtésekről és a rendőri akciókról bővebben itt olvashat, összes cikkünket a Charlie Hebdo elleni támadásról és az utáni kezdődő hajszáról, túszejtésekről pedigitt olvashatja vissza.

Rovatok