Index Vakbarát Hírportál

Több túsz el tudott bújni a bolt hűtőkamrájában

2015. január 10., szombat 19:54 | aznap frissítve

A kóserbolt mali származású, muszlim alkalmazottja segített elbújni több túsznak is a bolt hűtőkamrájába a párizsi túszejtés kezdetén, állítja a BFM-TV és a Le Parisien. A csütörtökön egy rendőrnőt is meggyilkoló Amédy Coulibaly Kalasnyikovval tüzelve rontott be a boltba, a lövések elől pedig egy férfi a hároméves fiával és még három, más források szerint négy ember menekült le az alagsorba a hátsó lépcsőn.

Lassana Bathily azt mondta, hogy látta a felé rohanó embereket, ezért segített nekik bejutni a szobába, és a villanyt, valamint a hűtést is lekapcsolta, ő azonban kiment, és állítása szerint egy teherlift segítségével ki tudott jutni a boltból, majd az üzlet elrendezését is fel tudta vázolni a rendőröknek. A Le Parisien azt írta, hogy a túszok a kamrából telefonon kapcsolatba tudtak lépni a rendőrökkel, kiszabadulva pedig megköszönték a bolt alkalmazottjának a segítségét.

Egy másik verzió szerint a túszejtő észrevette, hogy többen hiányoznak, ezért leküldött az alagsorba egy foglyot, hogy hozza fel a többieket. A túszt azzal fenyegette meg, hogy mindenkit megöl, ha nem hozza fel a boltba a bújkálókat. Ennek hatására mindenki elhagyta a hűtőkamrát (vagy egy másik búvóhelyet).

A túszok szerint Coulibaly nyugodtan beszélt mindenkihez. Megkért mindenkit, hogy mutatkozzon be és mondja el, honnan jött, mivel foglalkozik. A terrorista a túszoknak azt mondta, hogy korábban megölt egy rendőrt és felkészült a halálra. Azt is mondta, hogy a barátnője most nincs vele. Az egyik túlélő azt mondta: "Mindannyian meg voltunk győződve arról, hogy mi is meg fogunk halni".

  A túszokkal beszélgetve Coulibaly az Iszlám Állam propagandavideóin is hallható érveket sorolta: a franciák és az európaiak hitetlenek, elnyomásban tartják a bevándorlókat, a nőket pedig megszégyenítik és meggyalázzák.

Más túszok a Francetv Infónak  arról számoltak be , hogy a túszejtés kezdetén az egyik férfi megpróbálta megszerezni Coulibaly egyik fegyverét, de a támadó agyonlőtte. A többi túsznak azt mondta, robbanószerek vannak nála, és nem fél meghalni. A rendőrök végül 17 óra után indítottak akciót, és megölték a túszejtőt, aki négy embert ölt meg még a boltba érkezésekor.

A pénteki túszejtésekről és a rendőri akciókról bővebben itt olvashat, összes cikkünket a Charlie Hebdo elleni támadásról és az utáni kezdődő hajszáról, túszejtésekről pedigitt olvashatja vissza.

Rovatok