Index Vakbarát Hírportál

Hibázott a Fehér Ház, nem küldött magas rangú képviselőt Párizsba

2015. január 12., hétfő 20:38

Hétfőn hivatalosan is elismerte Barack Obama hivatala, hogy hibáztak, amikor nem elég magas rangú képviselőt küldtek Párizsba a francia terrorcselekmények után. „Azt hiszem, jogos azt gondolni, hogy küldhettünk volna magasabb rangú embert is” – mondta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Azt is elmondta, hogy bár Barack Obama személyesen szeretett volna Franciaországba utazni, de nem állt rendelkezésükre kellő idő az ilyenkor szükséges biztonsági előkészületekre, hiszen alig 36 órájuk lett volna mindenre, ráadásul Obama jelenléte további megkötéseket jelentett volna helyiek számára.

Ennek ellenére kétség sem férhet ahhoz, hogy az amerikaiak és a kormány is teljes mellszélességgel áll a szövetséges franciák mögött ebben az időszakban, és ez az elmúlt héten is világosan kiderült, tette hozzá.

A vasárnapi párizsi meneten, melyen 3,7 millió ember vett részt, 40 ország, köztük Nagy-Britannia, Németország és Izrael is magas rangú vezetővel képviseltette magát, de az Egyesült Államokból nem érkezett fontos képviselő. Pedig Obama naptárában nem szerepelt  esemény vasárnap, az alelnök joe Biden is delaware-i otthonában tartózkodott. A leköszönő főügyész, Eric Holder ugyan Párizsban volt és több biztonsági ülésen is részt vett, de a szolidaritási menetet ő is kihagyta. Amerikát végül a nagykövet Jane Hartley képviselte.

Barack Obama múlt héten a washingtoni francia nagykövetségen tett látogatást, míg a külügyminiszter John Kerry pénteken érkezik majd Párizsba – ő Indiában tartózkodott vasárnap.

A francia nagykövet, Gerard Araud ugyanakkor biztosította Obamáékat, hogy nem vették zokon, amiért kihagyták a terrorellenes menetet. „Mértéktelenül hálás vagyok azért a támogatástért, amit itt kaptunk az átlag amerikaiaktól kezdve az elnökig bezárólag mindenkitől” – mondta.

Ugyanakkor a republikánusok közül többen is bírálták Obamát, amiért nem utazott Párizsba, Rick Perry szenátor szerint meg kellett volna védenie a nyugati értékeket és támogatnia kellett volna az áldozatokat, Marco Rubios szenátor pedig egyenesen hibának nevezte a lépést, írja a CNN.

Rovatok