Index Vakbarát Hírportál

Létrejöhet Kim Dzsongun álomcsúcsa

2015. január 12., hétfő 07:48

Pak Gun Hje dél-koreai elnök hétfőn közölte, hogy hajlandó lenne előfeltétel nélkül találkozni Kim Dzsong Unnal, miután az észak-koreai diktátor újévi köszöntőjében felvetette egy észak-déli csúcstalálkozó lehetőségét – írja az MTI. Az elnök asszony bátorítására azért is szükség van, mert alig telt el pár nap Kim Dzsong Un történelmi megbékélést sugalló szavai után, Phenjan máris visszavonta a felvetést.

A két Korea vezetői a félsziget II. világháborút követő felosztása óta mindössze kétszer találkoztak. Az első alkalommal, 2000-ben áttörésnek számító turisztikai és gazdasági együttműködésről határozott a néhai Kim Dzsong Il és az akkori dél-koreai elnök, Kim De Dzsung, de 2007-ben nem sikerült újabb eredményekre jutni. Azóta ráadásul elmérgesedett a két ország viszonya, 2010-ben egy déli hadihajó elsüllyesztése és egy vitatott sziget észak-koreai ágyúzása miatt zátonyra futott minden déli közeledési törekvés.

A szöuli parlament a múlt hónapban olyan ügyekben kérte Phenjantól a tárgyalások folytatását, mint az észak-koreai emberi jogok, vagy az 1950-53 közötti koreai háború után szétszakított családok kapcsolattartása – ezek mellé tette mostani nyilatkozatában Pak Gun Hje az északi atomprogram felfüggesztését is.

Rovatok