Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit felmentettek a melegfürdő-perben

2015. január 12., hétfő 14:04

Felmentette az illetékes kairói bíróság azt a 26 egyiptomi férfit, akiket azzal a vádoltak, hogy a főváros egyik fürdőjében csoportos orgiát rendeztek - tudósított az MTI. Egyiptomban a homoszexualitást nem tiltja törvény, ezért hivatalosan kicsapongás miatt állították őket bíróság elé.

Az érintettekre decemberben egy neves egyiptomi tévériporternő hívta rá a rendőröket, mint a HírTV a Keret Klubra. A félmeztelenül az utcára terelt férfiakról készült fotókat a riporternő, Mona Iráki azonnal meg is jelentette anélkül, hogy arcukat elhomályosította volna.

A december elején végrehajtott rendőri akcióban az ismert belvárosi fürdő tulajdonosát és négy alkalmazottját is őrizetbe vették, de az összesen 33 emberből hetet azonnal elengedtek.

Az ügyben kitört nemzetközi felháborodást fokozta, hogy az egyik kiérkező rendőrtiszt plasztikus leírására orvosi vizsgálatot rendeltek el, ami megcáfolta a vallomást. Az egyik letartóztatottat közben ügyvédje szerint a börtönben megerőszakolták, és a vádlottak magán a tárgyaláson is megalázó módon – vasketrecben, összeláncolva – jelenhettek csak meg.

Az ítélet kihirdetésére szinte felrobbant a tárgyalóterem az üdvrivalgásoktól, de sokan szidalmazták a sajtót, és főleg az ügyet kirobbantó Mona Irákit. Az egyik 64 éves vádlott fia arról panaszkodott, hogy az ügy egész családjára szégyent hozott, és kijelentette, hogy elégtételt fog követelni Irákitól. A védőügyvédek is azt nyilatkozták, hogy a meghurcolt vádlottak nem tekintik lezártnak az ügyet, és harcolni fognak a hamisan vádaskodó újságírónő felelősségre vonásáért.

Rovatok