Index Vakbarát Hírportál

Orbán szavain megdöbbent Európa

2015. január 12., hétfő 17:28

Egész sor lap foglalkozott hétfőn Orbán Viktor xenofób nyilatkozatával. A francia, német, és angol sajtó leginkább csak idézte a miniszterelnök szavait, esetleg néhány jelzővel tette nyilvánvalóvá kritikus hozzáállását. A szófukarság oka vélhetően az, hogy az olyan kijelentésekhez, mint a „bevándorlás rossz”, vagy „a bevándorlók csak a bajt hozzák, hasznuk semmi”, Nyugat-Európában nem kell további magyarázatot fűzni, az olvasók maguktól is beazonosítják a nyilatkozó politikai irányultságát.

Az EuObserver brüsszeli kiadása az idézeteket a címmel helyezi keretbe: "Orbán démonizálja a bevándorlókat". A lap azt írja: „Orbán arra használta fel a nemzetközi szolidaritási eseményt, hogy még erősebbet üthessen a bevándorlókon.” Az Eu Observer szerint a magyar miniszterelnök az afrikai, és arab bevándorlással azonosította a merényletet. „Orbán szavai abban a helyzetben hangzottak el, amikor a Charlie Hebdo-merényletek amúgy is erősítik a szélsőjobbos pártokat, és mozgalmakat” - írta a lap, megjegyezve, hogy Magyarország arról ismert, hogy Európában a negyedik legrosszabb a sajtószabadság helyzete a World Press Freedom listáján.

Magyarországon nincs is menekültprobléma

A német Der Tagesspiegel a kulcsmondatokhoz szintén csak annyit tesz hozzá, hogy Orbán „szidalmazza” a bevándorlókat, miközben részt vesz a szolidaritási menetben. A lap megjegyzi, hogy Magyarországra valójában nem érkezik jelentős tömegű bevándorló, ugyanakkor közismert, hogy magyarok jelentős számban vándorolnak ki más országokba dolgozni. A fenti hírt az osztrák Der Standard is hasonlóképpen közölte.

A Bloomberg az idézetek után szintén azt tartja említésre érdemesnek, hogy Magyarország nem célpontja a bevándorlásnak, a bevándorlók jellemzően csak áthaladnak területén, nyugatra tartva. Olvasóit pedig azzal helyezi képbe, hogy emlékeztet a civil szervezetek elleni támadásokra, a sajtószabadság szűkülését detektáló felmérésekre, és a romák magyarországi kiszolgáltatottságára.

A Washington Post a Le Monde-ra hivatkozva Orbánt olyan hipokrita vezetőként említi, aki miközben felvonul a szolidaritási menetben, országában az alapvető szabadságjogok megnyirbálásán dolgozik.

Hűvös stílusban foglalkozott a magyar miniszterelnök nyilatkozatával az Ö3 osztrák közszolgálati rádió, az ORF weboldala szerint. A rádió kiemelte Orbán néhány kirekesztő mondatát, és rámutatott, hogy mindeközben a bevándorlók menekülnek országából.

A France24 állami tévé oldala pedig azon államfők közt sorolja fel a magyar miniszterelnököt, akik felvonultak Párizsban, miközben saját hazájukban a demonstráció üzenetével ellentétes elvek szerint kormányoznak. Így került Orbán a török, gaboni, és orosz vezetők sorába.

Rovatok