Index Vakbarát Hírportál

Sérti a hóember az iszlámot

2015. január 12., hétfő 17:06

Mohammed Száleh al-Munadzsíd neves szaúdi mufti szerint emberábrázolásnak minősül a hóember, ezért tiltottnak minősül a muszlim hívőknek, írja az MTI. A vallási vezető egy vallással foglalkozó honlapon válaszolt a hívők kérdéseire, amikor az egyik kérdezőnek azt válaszolta, hogy hóembert építeni még viccből vagy szórakozásból sem megengedett. Al-Munadzsíd  - híres muszlim jogtudósokat idézve - azzal érvelt, hogy a hóember megépítése egyet jelent az emberábrázolással. Ez pedig bűnnek számít Szaúd-Arábiában, ahol az uralkodó vallási irányzat az iszlám hagyományokat szigorúan értelmező vahnábita.

A mufti válasza komoly vitákat gerjesztett az interneten, sokak szerint túlzás ilyen szinten korlátozni az élet minden területét.

A felhasználók azt hozták fel Szaúd-Arábia problémájaként, hogy rengetegen vannak,  akik az életük minden részére a vallástól kérnek útmutatásokat, illetve a mufti is próbál az emberek életének minden részébe beleavatkozni.

A muftit védők azonban arra figyelmeztetnek, hogy

a hóember építése a hiteltelenek utánzása

és ez bujasághoz, illetve erotikához vezethet. Persze ez a kérdés alapvetően tárgytalannak tűnik, hiszen Szaúd-Arábia alapvetően forró, sivatagos területen fekszik, de az utóbbi három évben itt is megjelent a hó a Jordániával között határvonalon fekvő Tabuk tartomány hegyvidéki területein.

Rovatok