Index Vakbarát Hírportál

Tízezer katonát mozgósított Franciaország

2015. január 12., hétfő 11:16

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter hétfőn a francia kormány válságtanácskozása után bejelentette, a 10 ezer katonát mozgósítanak rendvédelmi feladatokra – írja a BBC. A katonák a rendőröket fogják kisegíteni, akik közül 5 ezret már hétfőn a zsidó iskolák védelmére vezényelt Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

A rendkívüli intézkedést azért rendelték el, mivel a Charlie Hebdo szerkesztősége mellett egy párizsi kóser üzlet volt a pénteken likvidált terroristák másodlagos célpontja. Amedy Coulibaly majdnem húsz túszt ejtett, közülük négyen meghaltak, de a kommandósoknak 15 embert sikerült kiszabadítaniuk.

Az eset kapóra jött Benjámin Netanjahu jobboldali-nacionalista izraeli kormányfőnek, hogy a zsidó államba invitálja a „növekvő antiszemitizmus" miatt szerinte veszélyben élő európai zsidóságot.

Tényleg Szíriában van a túszejtő szerelme

Mevlut Cavutoglu török külügyminiszter közben fontos feltételezést igazolt: hétfői isztambuli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Coulibaly barátnője és feltételezett tettestársa, Hayat Boumeddiene a feltételezéseknek megfelelően valóban Szíriában van. A nő január 2-án Madridból érkezett Törökországba, és egy isztambuli szállodában tartózkodott egy másik nő társaságában, ahonnan múlt csütörtökön indultak délre, és lépték át a szír határt.

Rovatok