Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun májusban hagyja el először Észak-Koreát

2015. január 13., kedd 10:17

Észak-Korea vezetője 2011-es hatalomra kerülésre óta még nem hagyta el az országát, azonban dél-koreai források szerint májusban először külföldre utazhat.

Kim Dzsongun ugyanis elfogadta az orosz meghívást, hogy május 9-én részt vegyen Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen. A hírügynökség megjegyzése szerint "a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság meg akarja erősíteni viszonyát diplomáciai és gazdasági téren Oroszországgal, miközben továbbra is hűvösek maradnak politikai kapcsolatai Kínával".

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tavaly december 19-én jelentette be, hogy a Kreml meghívót küldött Kim Dzsongunnak. Három nappal később Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója arról számolt be újságíróknak, hogy olyan jelzések érkeztek hozzájuk, amelyek szerint az észak-koreai vezető Moszkvába szándékozik utazni a győzelem napi rendezvényekre.

Az eseményre meghívták továbbá a náci Németország elleni koalíció országait, valamint sok más állam vezetőjét. Tíz éve, a 60. évfordulós ünnepségen részt vettek többek között az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kína és Németország vezetői.

Rovatok