Index Vakbarát Hírportál

A terroristák példaképe elítéli a Charlie Hebdo elleni vérengzést

2015. január 13., kedd 16:51 | aznap frissítve

Elítéli a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett merényletet Farid Benyettou, a 12 embert meggyilkoló Kouachi testvérek egykori mentora és barátja.

Az iszlám elítéli, ami történt. Az újságírók, a rendőrök és a zsidó közösség tagjainak gyáva és szörnyű meggyilkolását. Ilyet nem lehet az iszlám nevében tenni. Ez a legszörnyűbb bűntett, amit egy muzulmán elkövethet

- idézi a férfit az MTI a francia I-télé hírtelevíziónak adott interjújából. Benyettou fontos szerepet játszott a 2000-es években abban a terroristaláncban, ami dzsihádistákat közvetített ki Irakba, hogy az amerikai hadsereg ellen harcoljanak. Ő egyfajta guruként legalább félszáz észak-afrikai fiatal agyát mosta át - köztük a Kouachi testvérekét-, ezért 2008-ban hat év börtönre ítélték.

Benyettou a börtönben leérettségizett, 2011-ben szabadult, a következő évben beiratkozott egy ápolói képzésre. Ennek keretében kezdte meg 2014 novemberében gyakorlatát az egyik legnevesebb párizsi kórházban, a Pitié-Salpetriere kórház sürgősségi osztályán. Itt látták el a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet sérültjeit, de Benyettou aznap nem dolgozott, s azóta sem engedte a kórház vezetősége, hogy a gyakorlatát folytassa.

A korábbi hitszónok csütörtök este maga jelentkezett a rendőrségen, ahol kihallgatták, majd elengedték. Azt mondta, hogy utoljára két hónappal ezelőtt találkozott Chérif Kouachival, aki váratlanul felkereste. "Csak a harcról akart beszélni. A szomszédokkal való jó viszony, a jó muzulmán viselkedés nem érdekelte. Ami az egészben vezérelte őt, az nem más volt, mint a tudatlanság" - mondta a volt mentor.

Benyettou szerint nem igaz, hogy Franciországban elnyomják a muzulmánokat, erre pedig ő maga a példa. Nagyon nehezen vállalható büntetett előéletem van. Terrorizmusért ítéltek el. Ez a legrosszabb. És ennek ellenére soha nem diszkrimináltak", mondta. Benyettou jamarosan átveheti a diplomáját, de büntetett előélete miatt soha nem dolgozhat francia közintézményben.

Rovatok