Index Vakbarát Hírportál

Putyint nem hívták meg az auschwitzi megemlékezésre

2015. január 13., kedd 12:51

Vlagyimir Putyin nem kapott hivatalos meghívót az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulós ünnepségére, és nem utazik Lengyelországba, írja az MTI. Ezt az orosz elnök szóvivője kedden erősítette meg.

Az államfő programjában nem szerepel ilyen út, közölte Dmitrij Peszkov. Hozzátette, hogy az orosz elnök nem kapott "semmilyen személyre szóló hivatalos meghívást" a rendezvényre, s hangsúlyozta, hogy "ha jól értjük, általában a hasonló rendezvényekre nem küldenek hivatalos meghívókat".

Az orosz államfő szóvivője kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin nem utazik el. "Mindazonáltal mi rendkívüli jelentőséget tulajdonítottunk és tulajdonítunk minden megemlékezésnek, különösen a (második világháborúban a náci Németország felett aratott) győzelem 70. évfordulójának, annak, is amelyet Lengyelországban tartanak" - jegyezte meg a szóvivő.

Dmitrij Peszkov azt mondta az Interfaxnak, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy az egykori auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójával kapcsolatos, január 27-re tervezett megemlékezéseket nem a lengyel kormány, hanem az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum és a Nemzetközi Auschwitz Tanács szervezi.

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort, amelynek áldozatai közül sokan származtak az egykori Szovjetunióból, 1945. január 27-án a szovjet Vörös Hadsereg katonái szabadították fel.

2005-ben, a tábor felszabadításának 60. évfordulójának megemlékezésein Putyin orosz elnök is részt vett.

Rovatok