Index Vakbarát Hírportál

Kitömött pandákért őrül meg Berlin

2015. január 14., szerda 20:58

A szervezők 200-300 ezer látogatót várnak a napokban megnyílt berlini pandakiállításra, amelyen a városi állatkertben elpusztult két kínai óriáspanda, Pao Pao és Jen Jen kitömött példányai is láthatók.

A berlini természettudományi múzeum tárlatát Michael Müller főpolgármester nyitotta meg hétfő este mintegy ezer érdeklődő jelenlétében. Ekkor mutatták be a nagyközönségnek a két pandát is. A hím Pao Pao, melyet Kína 1980-ban ajándékozott Nyugat-Németországnak, végelgyengülésben halt meg a berlini állatkertben 34 éves korában, míg a Kína által kölcsönzött nőstény Jen Jen akut székrekedésben pusztult el 2007-ben, németországi utódok nélkül.

A kitömött panda a távolba néz

Detlev Matzke állatpreparátor elmondása szerint hat hónapot töltött a pandák kitömésével, ezen belül a szemek jelentették a legnehezebb feladatot, ezekre tíz napot szánt. Tanulmányoznia kellett a pandák viselkedését is, hogy jellemző pózban tudja őket megörökíteni. Végül a kitömött Pao Pao egy fára mászva a távolba néz, Jen Jen pedig a földön ül, és felemeli jobb mancsát, hogy elérje az előtte lévő bambuszt.

John Christian Vogel, a múzeum főigazgatója a Hszinhua hírügynökségnek elmondta: a berliniek pandaszeretete indította őket arra, hogy preparálják a két tetemet, ezzel "örök életet" adva az állatoknak.

"A panda sokkal több, mint egy veszélyeztetett faj. Annak a szimbóluma, hogyan bánunk a természettel ezen a bolygón" - hangsúlyozta Volker Holmes, a kiállítást társszervező WWF Németország fajmegőrzésért felelős vezetője.

A július 31-ig látogatható kiállításon, amelyre többek között Párizsból is érkezett anyag, a két kitömött panda mellett 30 történetben foglalják össze a faj különböző szerepeit a környezetvédelem nagykövetétől a reklámközvetítőig.

Rovatok