Index Vakbarát Hírportál

Magára vállalta a mészárlást a jemeni al-Kaida

2015. január 14., szerda 12:24

Videoüzenetben vállalta magára a Charlie Hebdo elleni támadást a jemeni al-Kaida egyik vezetője. A terrorszervezet szerint Franciaország „a Sátán oldalán áll”, és újabb tragédiákkal és terrorral fenyegette meg az országot. Eközben kiderült, hogy múlt héten valakik megfenyegették a legjelentősebb francia szatirikus hetilapot, a Le Canard Enchainét. A fenyegetők szerint lefejezés vár az újságírókra.

Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű jemeni terrorszervezet egy szerdán közzétett videofilmben is magára vállalta a Charlie Hebdo elleni múlt heti párizsi támadás elkövetését, és újabb terrorcselekményekkel fenyegette meg Franciaországot, írta a Le Figaro.

Az internetre feltöltött 11 perces videóban Naszr al-Anszi, az AQAP egyik parancsnoka azt mondta, hogy szervezete „választotta ki a célpontot, tervezte meg és pénzelte a műveletet”.

A 12 halálos áldozatot követelő támadás a parancsnok szerint „bosszú volt Isten hírnökéért”, amivel arra utalt, hogy a Charlie Hebdo korábban (és legfrissebb számában is) gúnyrajzokat közölt Mohamed prófétáról.

Anszi azt is kijelentette, hogy szervezete szerint Franciaország „a Sátán oldalán áll”, és újabb „tragédiákkal és terrorral” fenyegette meg az országot. Az al-Kaida jemeni szárnya múlt pénteken közleményben már magára vállalta a párizsi merénylet elkövetését. Akkor azonban nem egy vezető nyilatkozott erről, és csupán írásban adott ki közleményt az egyik tag, emlékeztet a Le Figaro.    Korábban a Koauchi fivérek is azt állították, hogy a jemeni al-Kaida képezte ki őket.

Lefejezéssel fenyegetnek egy másik lapot

Nem tudni, van-e összefüggés, de eközben megfenyegették a legjelentősebb francia szatirikus hetilapot, a Le Canard Enchainét, a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége elleni múlt heti, 12 áldozatot követelő merénylet másnapján, írta az MTI. A fenyegetéseket tehát január 8-án e-mailben kapta a szerkesztőség.

Erről maga a magazin számolt be szerdán megjelent legfrissebb számában. Az ügyben vizsgálat indult, és a szerkesztőség védelmét megerősítette a rendőrség.

Ti következtek

– ezt üzenték a lapnak. A fenyegetők az is írták a lap szerint, hogy lefejezés vár az újságírókra. „A körülményekre való tekintettel a védelmünket megerősítette" a rendőrség - olvasható a cikkben.

A Le Canard Enchainé legfrissebb címlapján, amelynek jelmondata, hogy „A sajtószabadság csak akkor használódik el, ha nem élünk vele”, a múlt szerdai merényletben megölt egyik karikaturista, Cabu mondata olvasható: „Gyerünk, srácok, ne hagyjátok magatokat lemészárolni/megtörni”.

A Charlie Hebdo elleni támadásról, illetve a franciaországi terrorcselekményekről szóló cikkeinket itt találja.

Rovatok